Vörösboros kacsamell, sült hagymával

Egy igazán laktató és ízletes vacsorának nézel elébe, ha ezt a receptet elkészíted. A kacsa szaftos, a krumplipüré krémes, és a vörösboros mártás igazán ínycsiklandozó. Lepd meg páradat egy romantikus vacsorával.


Hozzávalók:

2 kacsamellfilé

1 fej vöröshagyma

1 sárgarépa

2 szál angol zeller

2 tk paradicsompüré

2 tk liszt

200 ml jó minőségű vörösbor + ugyanennyi víz

2 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

Kakukkfű és rozmaring, frissen vagy szárítva, ízlés szerint

2 ek vaj

A lyoni hagymához:

2 nagy fej vöröshagyma

3 ek liszt

 

A krumplipüréhez:

500 g krumpli

150 ml tej

20 g vaj

Fehérbors



Elkészítés:

A kacsamell bőrét levágjuk, majd egy éles késsel kis darabokra vagdossuk. Közepes lángon, egy száraz serpenyőben elkezdjük kisütni a zsírját. Pár perc után egy kevés vizet adhatunk hozzá, így még több zsírt fog kidobni magából. Ha bőr ropogósra sült, a fazekat pedig elárasztotta a finom kacsazsír, akkor a pörcöket félretesszük. Az ottmaradt zsíron kb. 5 perc alatt a kacsamellek mindkét oldalát megpirítjuk, majd ezeket is félretesszük. Jöhet a vöröshagyma, a sárgarépa és zeller. A hagymát finomra, a répát karikákra, a zellert vékony csíkokra vágjuk és elkezdjük pirítani. Ha a zöldségek kaptak egy kis színt, elkezdtek pirulgatni és szépen összezuhantak, akkor jöhet a sűrített paradicsom és a keményítő/liszt is a lábasba. Ezeket is pirítjuk, majd ha a paradicsom már rozsdabarna színt kapott, akkor felöntjük a borral és visszadobjuk a melleket. Hozzáöntjük a vizet is, majd jöhet az ízesítés: babérlevél, rozmaring, zúzott fokhagyma, só, bors. Ha a hús elkészült, kikapjuk és a még mindig rotyogó vörösboros mártásba beledobjuk a hideg vajkockát. Hagyjuk, hogy beleolvadjon és szép selymes állagot adjon a mártásunknak és ezzel meg is vagyunk.

A lyoni hagymához a megtisztított vöröshagymákból karikákat vagdosunk és egy arra alkalmas tálat megtöltünk liszttel, majd ebben megforgatjuk a hagymakarikákat. Ezután a lisztezett hagymát forró olajba dobjuk és ropogósra sütjük. Frissen sülés után, megsózzuk.

A krumplipüréhez a sós vízben megfőtt krumplit áttörjük, hozzáadjuk a tejet, a vajat, majd megsózzuk, és robotgéppel krémesítjük.

A kacsamellet a pürével tálaljuk és nyakon öntjük a vörösboros mártással, köré pakolunk jó sok sült hagymát, és a ropogósra sült kacsa pörcöket rászórjuk.


vorosboros_kacsamell_sult_hagymaval.jpg