Vörösboros kacsamell, sült hagymával
Egy igazán laktató és ízletes vacsorának nézel elébe, ha ezt a receptet elkészíted. A kacsa szaftos, a krumplipüré krémes, és a vörösboros mártás igazán ínycsiklandozó. Lepd meg páradat egy romantikus vacsorával.
Hozzávalók:
2 kacsamellfilé
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
2 szál angol zeller
2 tk paradicsompüré
2 tk liszt
200 ml jó minőségű vörösbor + ugyanennyi víz
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
Kakukkfű és rozmaring, frissen vagy szárítva, ízlés szerint
2 ek vaj
A lyoni hagymához:
2 nagy fej vöröshagyma
3 ek liszt
A krumplipüréhez:
500 g krumpli
150 ml tej
20 g vaj
Só
Fehérbors
Elkészítés:
A kacsamell bőrét levágjuk, majd egy éles késsel kis darabokra vagdossuk. Közepes lángon, egy száraz serpenyőben elkezdjük kisütni a zsírját. Pár perc után egy kevés vizet adhatunk hozzá, így még több zsírt fog kidobni magából. Ha bőr ropogósra sült, a fazekat pedig elárasztotta a finom kacsazsír, akkor a pörcöket félretesszük. Az ottmaradt zsíron kb. 5 perc alatt a kacsamellek mindkét oldalát megpirítjuk, majd ezeket is félretesszük. Jöhet a vöröshagyma, a sárgarépa és zeller. A hagymát finomra, a répát karikákra, a zellert vékony csíkokra vágjuk és elkezdjük pirítani. Ha a zöldségek kaptak egy kis színt, elkezdtek pirulgatni és szépen összezuhantak, akkor jöhet a sűrített paradicsom és a keményítő/liszt is a lábasba. Ezeket is pirítjuk, majd ha a paradicsom már rozsdabarna színt kapott, akkor felöntjük a borral és visszadobjuk a melleket. Hozzáöntjük a vizet is, majd jöhet az ízesítés: babérlevél, rozmaring, zúzott fokhagyma, só, bors. Ha a hús elkészült, kikapjuk és a még mindig rotyogó vörösboros mártásba beledobjuk a hideg vajkockát. Hagyjuk, hogy beleolvadjon és szép selymes állagot adjon a mártásunknak és ezzel meg is vagyunk.
A lyoni hagymához a megtisztított vöröshagymákból karikákat vagdosunk és egy arra alkalmas tálat megtöltünk liszttel, majd ebben megforgatjuk a hagymakarikákat. Ezután a lisztezett hagymát forró olajba dobjuk és ropogósra sütjük. Frissen sülés után, megsózzuk.
A krumplipüréhez a sós vízben megfőtt krumplit áttörjük, hozzáadjuk a tejet, a vajat, majd megsózzuk, és robotgéppel krémesítjük.
A kacsamellet a pürével tálaljuk és nyakon öntjük a vörösboros mártással, köré pakolunk jó sok sült hagymát, és a ropogósra sült kacsa pörcöket rászórjuk.