Fahéjas-gyömbéres keksz
Igaz még nincs december, de szeretek kicsit hangolódni az ünnepekre és kipróbálni recepteket, mivel is fogom lenyűgözni idén a családot. Sülés közben az édességek, finomabbnál finomabb illatokkal árasztják be az otthonunkat és melengetik szívünket. Ez a keksz mindenkinél befutó. Karácsonyi ajándéknak is adhatjátok, fémdobozban vagy üvegben eláll jó pár napig.
Hozzávalók:
280 g liszt (fele teljes kiőrlésű)
200 g cukor
150 g puha vaj
1 tojás
60 g méz
0,5 citrom/narancs reszelt héja
1 tk. sütőpor
2 tk. fahéj és őrölt szegfűszeg
2 tk. frissen reszelt gyömbér
csipet só
2 zacskó vaníliás cukor
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a fűszereket. Egy másik tálban mixerrel keverjük, habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a mézet és a citrom és narancs reszelt héját. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket. Dolgozzuk masszává, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálba tegyünk kevés vaníliás cukrot. A lehűtött masszából kézzel formázzunk kis golyókat, forgassuk meg az cukorba, majd egymástól néhány cm távolságra helyezzük a tepsire. Egy pohár aljával nyomkodjuk le a kekszeket úgy, hogy mindegyik keksz után mártsuk a pohár alját a cukorba. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kicsit száradni.
Fémdobozban vagy jól zárható üvegben tároljuk.