Fahéjas-gyömbéres keksz

Igaz még nincs december, de szeretek kicsit hangolódni az ünnepekre és kipróbálni recepteket, mivel is fogom lenyűgözni idén a családot. Sülés közben az édességek, finomabbnál finomabb illatokkal árasztják be az otthonunkat és melengetik szívünket. Ez a keksz mindenkinél befutó. Karácsonyi ajándéknak is adhatjátok, fémdobozban vagy üvegben eláll jó pár napig.


Hozzávalók:

280 g liszt (fele teljes kiőrlésű)

200 g cukor

150 g puha vaj

1 tojás

60 g méz

0,5 citrom/narancs reszelt héja

1 tk. sütőpor

2 tk. fahéj és őrölt szegfűszeg

2 tk. frissen reszelt gyömbér

csipet só

2 zacskó vaníliás cukor


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a fűszereket. Egy másik tálban mixerrel keverjük, habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a mézet és a citrom és narancs reszelt héját. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket. Dolgozzuk masszává, majd tegyük a hűtőbe legalább fél órára. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Egy tálba tegyünk kevés vaníliás cukrot. A lehűtött masszából kézzel formázzunk kis golyókat, forgassuk meg az cukorba, majd egymástól néhány cm távolságra helyezzük a tepsire. Egy pohár aljával nyomkodjuk le a kekszeket úgy, hogy mindegyik keksz után mártsuk a pohár alját a cukorba. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk kicsit száradni.
Fémdobozban vagy jól zárható üvegben tároljuk.


fahejas_gyomberes_keksz.jpg