Sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval
Nagyon rég óta szemezek ezzel a recepttel, de most belevágtam, és elkészítettem. Nincsenek szavak rá, hogy mennyire finom ez a torta, ne ijedjetek meg, az elkészítése nem olyan bonyolult, mint amilyenek tűnik. Lepjétek meg Ti is párjaitokat, és nyűgözzétek le Őket!
Hozzávalók:
A tortához:
200 g édes vajas keksz
100 g vaj
1 kg krémsajt
80 dkg 20%-os tejföl
30 dkg porcukor
9 dkg liszt
10 tojás
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
1 vanília rúd belseje
10 dkg sótlan földimogyoró
Sós karamell öntethez:
200 g cukor
85 g vaj
120 ml tejszín
3 g tengeri só
1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A kekszet daráljuk le. Olvasztott vajjal keverjük össze, majd a tortaforma aljára simítsuk el egyenletesen. 180°C fokos sütőbe süssük, 10-15 percig. Amíg a széle nem kezd el egy picit barnulni. A krémsajtot a tojásokkal, robotgéppel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet bele szitáljuk, bele reszeljük egy citrom és egy narancs héját illetve vanília rúd kikapart belsejivel ízesítjük. Újból jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is és azzal is alaposan elkeverjük. Viszonylag híg krémet kell, hogy kapjunk. A tortaformát körbe tekerjük alufóliával, biztos, ami biztos nehogy kifolyjon, és a sütőtérbe kerüljön, mert az bizony kellemetlen szagokkal járhat. Ezután beleöntjük a krémet. Nyugodtan mehet színig, mert nem fog kijönni. Gőzös 170°C fokos sütőbe addig süssük, amíg azt nem érezzük miután megnyomtuk a közepét, hogy már szilárd. Ha erősebben megmozgatjuk csak egy picit szabad, hogy rezegjen. A sülési idő 1,5 óra hossza. Miután kész a torta, résnyire nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára. A földimogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd daraboljuk apróra. A sós karamell nagyon egyszerű, viszont érdemes előkészíteni mindent hozzá. Fontos, hogy a vaj és a tejszín szoba hőmérsékletű legyen. Egy tapadás mentes magas falú serpenyővel dolgozzunk. Legyen tiszta! Mérjük ki a cukrot, majd magas hőmérsékleten kezdjük el karamellizálni. Ne keverjük meg közbe, inkább csak egy picit mozgassuk meg, hogy egyformán olvadjon fel a cukor. Majd tegyük bele a vajat és a sót, majd habverővel keverjük el gyorsan, amíg homogén nem lesz. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot. Kicsit híg, de szép krémes állagú lesz az öntetünk. Felmelegített steril üvegekbe öntsük, így nem reped szét a nagy hőváltozás miatt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe 2-4 hétig is eláll lezárva. Pirított mogyoróval és karamell öntettel díszítjük a tortát illetve plusz öntetet kínálunk hozzá.