Házi ízes pulykamell sonka (liszt-tojás-tejmentes)

Nincs is finomabb, a házi készítésű sonkáknál. Csirkemellből is elkészíthető. Bátran fűszerezz. Napokig eláll. Nagyon guszta, és mutatós reggelire vagy vacsorára hidegen felszeletelve első osztályú, friss ropogós kenyérrel, zöldségekkel. Süss hozzá házi magvas zsemlét és készíts belőle a munkahelyedre is házias ízekkel telt szendvicset.

 

Hozzávalók:

35 dkg pulykamellfilé

2 teáskanál (füstölt) őrölt pirospaprika

1 friss rozmaringág

4-5 szelet füstölt húsos szalonna (elhagyható)

Őrölt bors

Őrölt köménymag

(olíva)olaj

Fokhagymasó

 

Elkészítés:

A pulykamellet alaposan bedörzsöljük sóval, fokhagymasóval és borssal, köménnyel. Ezután egyenletesen megszórjuk a pirospaprikával. (A legegyszerűbb, ha deszkára szórjuk a paprikát, és a húst beleforgatjuk.) A tetejére helyezzük a rozmaringágat, majd betekerjük szalonnaszeletekkel. (Erre azért van szükség, hogy a hús minél szaftosabb maradjon, de el is hagyható.) Egy jénai vagy tűzálló tál alját kikenjük olajjal, ráhelyezzük a húst, meglocsoljuk még egy kevés olajjal. Lefedjük a jénai tetejével vagy alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Ekkor levesszük róla a fedőt, és 200 fokon további 10 percig pirítjuk. Miután kihűlt, vékonyan felszeleteljük.

hazi_paprikas_pulykasonka_94f4cf9e27ae6e369ba7d1ee5272b179.jpg