Márványsajtos rakott brokkoli
A mai étel, egy egyszerű gyors ebéd vagy vacsora recept, amit diétázóknak is ajánlok, mivel nagyon kalóriaszegény fogásról beszélünk. A brokkoli az egyik legjótékonyabb hatású zöldségünk, amely telis-tele van fontos tápanyagokkal. A brokkoli glükozinolátokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen és felveszik a harcot az oxidatív stresszel. Szulforafán-tartalmának köszönhetően pedig a növény rendszeres fogyasztása a vércukor szintünket is karbantartja. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek fogyasztása a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé
1 fej brokkoli
15 dkg márvány sajt
10 dkg trappista sajt
1 kis doboz tejföl
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
olaj
Elkészítés:
A brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, és enyhén sós vízben megfőzzük négy-öt perc alatt. Ha kész, leszűrjük és, lecsöpögtetjük. A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük. Hozzá adjuk a megtisztított, felcsíkozott húst, és fehéredésig kevergetjük. Akkor sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és hozzá adjuk a megtisztított apróra vágott fokhagymát, és összepirítjuk néhány percig.Egy hőálló tálat kivajazunk, és alulra rakjuk a brokkoli felét, arra mehet a hús szépen elrendezve, majd ismét a brokkoli következik. Végül öntsük rá a tejfölt, és szórjuk meg a lereszelt sajttokkal. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg, 15-20 perc alatt. Akkor jó, ha a sajt szép piros a tetején.