Házi hummusz recept egyszerűen

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát,  fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat. Kedvelt összetevője az utcai falafel árusok szendvicseinek, de gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják. Próbáljátok ki, Ti is. 

Hozzávalók:


45 dkg csicseriborsó

2–3 teáskanál tahini (szezámpaszta)

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál Himalája só

3 evőkanál extraszűz olívaolaj

2 evőkanál frissen facsart citromlé

2-3 levél friss bazsalikomlevél

1/2 csokor friss petrezselyemzöld

A tálaláshoz:

3 evőkanál extraszűz olívaolaj

Bazsalikomlevél vagy petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A csicseriborsót megfőzzük majd hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük, aprítógépbe öntjük. Hozzáadjuk a tahinit, a zúzott fokhagymát, a sót, a citromlevet és az olívaolajat, és pulzálva mixelni kezdjük. Amikor már krémes, lágy állagú, hozzáadjuk a bazsalikomot és a petrezselymet, majd homogén állagúra mixeljük. Tálkába kanalazzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és ízlés szerint petrezselyemmel vagy bazsalikommal díszítjük.

citromos-bazsalikomos_hummusz_8668179a4c637ae0383e9957ef241caa.jpg