Illatos Bodzavirág likőr

A bodzából általában szörpöt szoktak készíteni, de mivel nálunk az egész család, rokonok, barátok szeretik az ízét, így Nagyapám receptje alapján, mindig elkészítjük ezt az isteni illatos likőrt. Ami hamar el is fogy, de mindig spájzolunk be belőle különleges alkalmakra, vagy ha régen látott rokonokhoz indulunk, mindig viszünk belőle ajándékba. Mindenkinek csak ajánlani tudom, és ha már úgy is készítünk szörpöt is, akkor ezt a csoda italt se hagyjuk ki a repertoárból. Bodzaszedésre fel!


Hozzávalók:

7-10 dkg bodzavirág (15-20 fej)

1 liter pálinka/vodka

15-30 dkg cukor

1 dl víz

 

Elkészítés: 

A bodzavirágokat leszedjük a száráról, majd 1 liter alkoholba áztatjuk 6 hétig. Tartsuk hűvös, sötét helyen. Az érlelést követően szűrjük meg az oldatot, először sűrű szöveten keresztül, majd kávé- tea filterrel, hogy ne maradjon zavaros az oldatunk. Vízben oldjunk fel cukrot, és adjuk a leendő likőrünkhöz. Ha valaki édesebben szereti, több cukor kerüljön bele. A vodkához általában kevesebb víz/cukor kell. Ha ezzel készen vagyunk, szép üvegekbe töltjük, és azokban érleljük 1-3 hónapig.

bodzalikor.jpg