Bazsalikomos-fokhagymás sajtos gnocchi

A boltokban kapható már kész gnocchi, és ha azzal készítjük el az ebédünket/vacsoránkat akkor igazán gyorsan, kb. 15 perc alatt ételt varázsolhatunk az asztalra. Én, csak ha tehetem, hétvégére időzítem, és házilag készítem el itthon a gyerekekkel ezt a krumplis finomságot.

 

Hozzávalók:

1 kg liszt

1 kg burgonya

1 db tojás

 

A szószhoz:

1 evőkanál olíva olaj

15 dkg zsíros sajt

3 dl tejszín

1 gerezd fokhagyma

Fehér bors

4-5 db bazsalikomlevél

 

Elkészítés:

A hideg vízben feltett burgonyát puhára főzzük, majd leszűrjük. Rövid hűtés után meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és enyhén lisztezett felületen szétterítjük. Rászitáljuk a lisztet, a közepébe ütjük a tojást, hozzáadunk 1 csipet sót, és erőteljes mozdulatokkal lágy tésztává gyúrjuk. A tésztából vékony hengereket sodrunk, amelyeket kis darabokra vágunk. Ezeket villával egyenként bordás nudlikká formázzuk. A gnocchit nagy fazék lobogó vízbe dobjuk. Akkor jó, ha felszínre úsznak. Szűrőkanállal kiemeljük, és melegen tartjuk.

Serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a megtisztított, apróra vágott fokhagymát megpirítjuk. Ráöntjük a tejszínt, majd hozzáadjuk a reszeltsajtot. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk az aprított friss bazsalikom levelet is. Addig főzzük, amíg a sajt teljesen elolvad. Végül a gnocchit összeforgatjuk a sajtszósszal, és melegen tálaljuk.

sajtos-gnocci_1.jpg