Aranyló pitypang szörp
A gyermekláncfű szinte minden része felhasználható, vitaminokban gazdag és gyógyító hatású.Virágából pedig isteni szörpöt készíthetünk. A legfontosabb, hogy forgalmas úttól távol lévő, illetve nem permetezett területről szedjük a virágokat.
Hozzávalók:
2 marék pitypang
1 kg kristálycukor
1 db citrom leve
1 l víz
Elkészítés:
Tegyük fel egy lábasba a virágokat főni 1 liter hideg vízben, amikor bugyogni kezd, vegyük le a tűzről, és lefedve egy éjszakáig hagyjuk állni a főzetet. Másnap szűrjük le, nyomkodjuk ki a virágokat, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromot. Nagyon kis lángon melegítsük, úgy, hogy ne forrjon, ha forrni kezdene, kapcsoljuk ki a gázt, és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már szörp állaga lett, kivettem belőle, és forrón üvegekbe töltjük, azután az üvegeket pedig száraz dunsztba tesszük.