Mámoros édesburgonya
Imádom az édesburgonyát, bárhogyan is legyen elkészítve, a Top 3 kedvenc ételeim között benne van. Ezt a receptet igazi ínyenceknek ajánlom, mert ebben az ételben megannyi íz szerepel. Ne ijedj meg tőle, ha azt gondolod túl sok a hozzávaló, itt minden íz harmonizál egymással. Mámoros percekre fel.
Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
3 fej lila hagyma
1 fej fokhagyma
5 dkg fekete olajbogyó, mag nélküli
0,5 dl olívaolaj
2 ek méz
1 tk reszelt gyömbér
1 tk római kömény
1 csokor petrezselyemzöld
Fél narancs leve
só, bors ízlés szerint
chilipor (elhagyható)
Elkészítés:
Az édesburgonyát meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és cikkekre vágjuk. A burgonyával, a megtisztított fokhagymagerezdekkel és az olajbogyóval együtt tűzálló edénybe rakjuk. Az olajat összekeverjük a mézzel, a gyömbérrel, az összezúzott római köménnyel és a felaprított petrezselyemzölddel. Belefacsarjuk a narancs levét, majd sóval, borssal és chiliporral ízesítjük. A fűszeres olajat a zöldségekre locsoljuk. 190 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percig sütjük lefedve, majd fedő nélkül további 35-40 percig.