Nyári zsenge leves, a zöldségkertből
Nincs is finomabb a saját kezűleg megtermelt, vegyszermentes zöldségeknél. Ezt a könnyű, lisztmentes nyári levest akár hidegen, langyosan, és melegen is fogyaszthatjuk, és a főtt tojást el is hagyhatjuk. Friss ropogós pirítóssal tálaljuk.
Hozzávalók:
2 szál újhagyma
3 közepes krumpli
1 kisebb zsenge cukkini
1 evőkanál vaj
1 csokor kapor
2 dl tejföl
1 liter alaplé
kevés citrom leve
só, bors ízlés szerint
4 főtt tojás / elhagyható
Elkészítés:
A zöldségeket előkészítjük, megtisztítjuk, az újhagymát karikákra vágjuk, a krumplit apróra kockázzuk, a cukkinit félkarikákra vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az újhagymát, majd a krumplit és a cukkinit is hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve dinszteljük, átkeverjük, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és forrás után kb. 25- 30 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük. A friss kaprot felaprítjuk, elkeverjük a tejföllel, és hőkiegyenlítéssel a levesbe öntjük, kis citromlével ízesítjük, és lehúzzuk a tűzről. Kockára vágott vagy szeletelt főtt tojást adunk hozzá tálaláskor.