Sóskaramellás panna cotta
Az olasz konyha nemcsak a pizzáról és a fantasztikus tésztás ételeiről híres, hanem az isteni desszertjeiről is. Közülük a leghíresebb a mennyei krémes, tejpuding. Azaz a panna cotta. Több ízben ismert, és készíthető. Pl: gyümölcsös, gyümölcsszószos, mogyorós, karamellás, csokoládés.
Hozzávalók:
3 dl mandulatej
3 dl tejszín
8 g zselatin
A ganache-hoz:
20 dkg tejkaramella
1,5 dl tejszín
1 kk só
Amaretti keksz a díszítéshez
Elkészítés:
A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, majd visszahűtjük. A tejszínt és a tejet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk, majd hozzáöntjük a zselatint és jól összekeverjük. Szép poharakba töltjük és hűtőbe tesszük dermedni, legalább egy éjszakán át. A karamellkrémhez felforraljuk a tejszínt a sóval, majd beletördeljük a karamellát, és addig kevergetjük, amíg sima állagot nem kapunk. Ha kihűlt, vékony rétegben a panna cottára töltjük és a tetejére amaretti kekszet morzsolunk.