Marcipános-étcsokoládés mákos szelet
Ha ősz, akkor mamám minden hétvégén kedveskedik nekünk a vasárnapi ebédre, egy tálca süteménnyel. Az egyik kedvencem, ez az isteni krémes, mákos szelet. Próbáljátok ki, Ti is.
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
6 dkg porcukor
Csipet só
18 dkg hideg
Vaj
1 tojássárgája
2 ek hideg víz
Töltelék:
25 dkg darált mák,
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás
10 dkg marcipánmassza
8 dkg tejföl
Csokimáz:
1, 5 dl tejszín
4 dkg vaj
15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, összegyúrjuk, és ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet, majd tegyük hűtőbe 1-2 óráig. Egy 20 x 30 - as tepsi aljába fektessünk sütőpapírt úgy, hogy a tepsi hosszabbik oldalán túllógjon, a rövidebb oldalt pedig kenjük ki vajjal és hintsük meg liszttel. Simítsuk a tésztát tepsibe, szurkáljuk meg villával és 180 °C - os sütőben süssük elő 10 percig. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, a tojást keverjük, ki a cukorral majd adjuk hozzá a mákot, a citromhéjat, a tejfölt és az egészet keverjük alaposan össze. A mákos krémet simítsuk a tésztára és toljuk vissza a sütőbe 25 percre, ha megsült a pite hűtsük ki, és sütőpapír segítségével emeljük át egy tálcára. A tejszínt forrósítsuk fel, tördeljük bele a csokoládékat és keverjük fényesre a vajjal együtt. Ha kissé lehűlt, spatulával kenjük el a mákréteg tetején. Majd tegyük hűtőbe, és ha megdermedt a csokoládé, felis szeletelhetjük.