Marcipános-étcsokoládés mákos szelet

Ha ősz, akkor mamám minden hétvégén kedveskedik nekünk a vasárnapi ebédre, egy tálca süteménnyel. Az egyik kedvencem, ez az isteni krémes, mákos szelet. Próbáljátok ki, Ti is.

 

Hozzávalók:

 

Tészta:

25 dkg liszt

6 dkg porcukor

Csipet só

18 dkg hideg

Vaj

1 tojássárgája

2 ek hideg víz

Töltelék:

25 dkg darált mák,

10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

3 tojás

10 dkg marcipánmassza

8 dkg tejföl

Csokimáz: 

1, 5 dl tejszín

4 dkg vaj

15 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, összegyúrjuk, és ha szükséges adjunk hozzá kevés vizet, majd tegyük hűtőbe 1-2 óráig. Egy 20 x 30 - as tepsi aljába fektessünk sütőpapírt úgy, hogy a tepsi hosszabbik oldalán túllógjon, a rövidebb oldalt pedig kenjük ki vajjal és hintsük meg liszttel. Simítsuk a tésztát tepsibe, szurkáljuk meg villával és 180 °C - os sütőben süssük elő 10 percig. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, a tojást keverjük, ki a cukorral majd adjuk hozzá a mákot, a citromhéjat, a tejfölt és az egészet keverjük alaposan össze. A mákos krémet simítsuk a tésztára és toljuk vissza a sütőbe 25 percre, ha megsült a pite hűtsük ki, és sütőpapír segítségével emeljük át egy tálcára. A tejszínt forrósítsuk fel, tördeljük bele a csokoládékat és keverjük fényesre a vajjal együtt. Ha kissé lehűlt, spatulával kenjük el a mákréteg tetején. Majd tegyük hűtőbe, és ha megdermedt a csokoládé, felis szeletelhetjük.

img_8547.JPG