Falatom

2019.dec.14.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Szalonnába göngyölt sertésszűz, kajszibarack mázzal

Ez a recept, tipikusan az édes és sós világ, egyvelegének a tökéletessége. Ami legfantasztikusabb, hogy a külső szalonna réteg ropogóssá sül, a húsunk pedig omlós és puha marad. Tökéletes fogás az ünnepi asztalra. 

 

Hozzávalók:

 

1 szál sertésszűz

Só, bors ízlés szerint

2 evőkanál barna cukor

6 szelet bacon szalonna

3 evőkanál kajszibarack lekvár

1 evőkanál szemcsés dijon mustár

 

Elkészítés:

Dörzsöljük be a sertés szűzpecsenyét sóval, borssal és a barna cukorral és tekerjük be szalonnába. Hevítsünk egy serpenyőt közepes lángon, majd pirítsuk a szalonnába göngyölt szűz minden oldalát meg alaposan. Ha kész, helyezzük a húsunkat egy tepsibe és tegyük előmelegített 200 C-os sütőbe kb.. 20 percre. Amíg a sertéshús sül, keverjük ki a lekvárt, a mustárral majd kenjük meg a göngyölt húsunkat vele. Süssük kb. 5 percig tovább, majd vegyük ki a sütőből és pihentetés után szeleteljük.

apricotglazedbaconwrappedcajunporktenderloin8000031.jpg

Kandírozott fahéjas mogyoró

Ugyan ezzel az eljárással, bármilyen olajos magvat kandírozhatunk, ízlésünk szerint.  Kiváló házilag készített Karácsonyi ajándék, celofánba, becsomagolva. Hangolódjunk az ünnepekre együtt.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg sótlan földimogyoró

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál tej

2 evőkanál víz

1 csapott kávéskanál fahéj

 

Elkészítés:

A mogyorót egy lábosban kicsit átpirítjuk, félretesszük. A cukrokat a tejjel, a vízzel és a fahéjjal egy másik lábosba mérjük, felforraljuk. Beleöntjük a mogyorót és lassú tűzön, kevergetve addig melegítjük, amíg a folyadék lassan el nem párolog és a fahéjas cukor szépen be nem vonja a mogyorót. Ekkor sütőpapírra öntjük az egészet és kihűtjük.

fahejasmogyoro.JPG

Kávékrémes, diós szelet

Igazi téli finomság. Krémes is, diós is, kávés is, és még a rumot se sajnáltuk belőle. Gyorsan elkészíthető, egyszerű és napokig eláll a hűtőben. Mindenképp étcsokoládés mázat készítsetek a tetejére,hogy ne legyen túlzottan csömör. Kávé imádók, ezt ne hagyjátok ki.

Hozzávalók:

6 tojás

14 dkg cukor

14 dkg darált dió

5 dkg liszt

1 tasak sütőpor

Ízlés szerint rumaroma

A krémhez:

25 dkg vaj

2 tojássárgája

20 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

6 teáskanál instant kávépor

3 evőkanál tej

15 dkg darabokra vágott dió

A tetejére:

20 dkg étcsokoládé

1 teáskanál vaj

 

Elkészítése:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromával ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben kb. 175 fokon 25 percig sütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A vajat kikavarjuk. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd a tojássárgájához adjuk. A krémet lassanként adjuk a vajhoz, folyamatosan kavargatjuk. Majd a vágott diót is belekeverjük. A krémet, a kisült tészta tetejére kenjük és 1 órára hűtőbe tesszük. A csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd szeleteljük.

diokremes-kaves-suti-amikor-megkostoltam-szohoz-sem-jutottam-annyira-finom-696x464.jpg

Mézes-mázas sült tök, parmezánnal

Kihagyhatatlan sült tök recept, ahogy még sosem etted. Az egészben sütött tök vékony szeletei ropogóssá sülnek, de közben a belseje lágy marad. Édes és fokhagymás máza, valamint ropogós pisztácia és parmezán egyvelege, mennyei ízt varázsolnak a szádba. 

 

Hozzávalók:

1 közepes fej fokhagyma

2 evőkanál extra szűz olívaolaj, felosztva

2 közepes sütnivaló tök

Kóser-só és frissen őrölt fekete bors

1/4 csésze sózott vaj

1 csésze méz

1/4 csésze almaecet

1 csésze panko zsemlemorzsa

1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt

1/4 csésze szárított áfonya, apróra vágva,

1/4 csésze apróra vágott pisztácia,

1 nagy csokor zsálya

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Az egész fej fokhagyma tetejét vágjuk le, majd csomagoljuk alufóliába és tegyük be sülni, kb. 20 percre. Időközben hámozzuk meg a tököt és vágjuk hosszában felére. Egy nagy kanállal vagy fagylaltkanállal öntsük ki a magokat és dobjuk el. Dörzsöljük meg a tököt a maradék 1 evőkanál olajjal, és óvatosan ízesítsük sóval és borssal. Vegyük ki a sütőből a fokhagymát, majd mehet a helyére a tök. Tegyük a tököt egy sütőlapra, és kb. 15 percig süssük mindaddig, amíg lágyulni nem kezd a tök. Amíg a tök sül, készítsük elő a mázat. Egy kis serpenyőben egyesítsük a vajat, a mézet és az almaecet. Forraljuk fel főzéssel közepes hőn, majd csökkentsük a hőt alacsonyra. A megsült fokhagymánk belsejét nyomkodjuk ki, majd tegyük a mázba. Folytassuk a főzést, amíg sűrű mázat nem kapunk. Ha kész, tartsuk melegen nagyon alacsony hőn, amíg készen áll a használatra. A Tököt vegyük ki a sütőből, tegyük egy vágódeszkára. Óvatosan vágjunk le vékony, függőleges, keresztirányú hasításokat a tökben, mindegyik kb. 1/8 hüvelyk távolságra; a vágások egyikének sem szabad teljesen átjutnia a tök alján. Óvatosan tegyük vissza a szeletelt tököket oldalával felfelé. Helyezzük a zsályaleveleket a tök egyes rései közé, kb. 6 levél felhasználásával a tökös felében. Egy kis tálban keverjük össze a kenyérmorzsákat, parmezán sajtot, szárított áfonyát és az apróra vágott pisztáciát. Kenjük mega tök felét az egész mézmázzal, hagyva, hogy néhány csepp lejjebb maradjon a rések között, majd tetejére szórjuk rá a zsemlemorzsás keverékét. Sütőbe tesszük, kb. 30 percre, ha elég puha és ropogós a teteje kivesszük. Díszítsük további áfonya, pisztácia és zsálya levelekkel, majd tálaljuk.

hasselback-butternut-squash-7.jpg

Vajdasági vajas-sajtos tekercs

Ez az eddigi legpuhább kelesztés nélküli sós kelt, amit valaha ettem. Könnyű elkészíteni, nem macerás és még finom is. A család nagy kedvence, önmagát eteti. Puha is, sós-vajas-sajtos rétegei és ropogós aranybarna szezámos teteje, bearanyozza a napjait minden rosszkedvű embernek. Próbáljátok ki.

 

Hozzávalók:

 

 85 dkg fehér finomliszt

 2 dl étolaj

 5dkg friss élesztő

1 evőkanál kristálycukor

 5dl tehéntej

Töltelék:

25 dkg  olvasztott vaj

3 tojás

+ egy tojás a kenéshez

15 dkg reszelt sajt

1 evőkanál só

Szezámmag a szóráshoz

 

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert, negyed bögrényi langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával sima tésztává gyúrjuk, majd négy részre osztjuk, és lisztezett felületen egyenként fél centi vastagságú téglalapokká nyújtjuk őket, amiket megkenünk a krém negyed-negyed részével, majd feltekerjük őket, mint a bejglit. Ezután jön egy fontos lépés: a rudakat egy nyújtófa segítségével kissé lelapítjuk. Ez azért fontos, mert így formásabbak legyenek, és ne nyíljanak szét sülés közben. A rudakat megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd trapéz alakú darabokat vágunk belőlük, melyeket szellősen, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatunk. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.

dsc_1009.jpg