Isteni lencseleves

Sokan csak szilveszterkor esznek lencsét, pedig érdemes lenne egész évben fogyasztani. Számos vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, B-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, vas és cink. Emellett kiemelkedően magas a fehérje és rost tartalma. 

Hozzávalók: 

- 2-3 ek olaj 

- 1 közepes fej vöröshagyma

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 1-2 ek liszt

- 2 ek sűrített paradicsom (kis konzerv)

- víz ízlés szerint, attól függően mennyire szeretjük sűrűn a levest

- 2-3 db húsleveskocka

- 2 közepes burgonya

- 2 db sárgarépa

- 400 g konzerv lencse (2 db kisebb konzerv)

- só, bors

- ecet

4094610914_520da1e3d6.jpg

Elkészítés:

A vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk. Olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Beletesszük a lisztet és világosra pirítjuk. Ezután mehet bele a paradicsompüré, amit gyors mozdulatokkal keverjünk hozzá. Fokozatosan öntsük fel a vízzel állandó kevergetés közben, nehogy csomós legyen a leves, majd adjuk hozzá a leveskockákat. Tegyük hozzá az apróra vágott zöldségeket és főzzük puhára. Ízesítsük sóval, borssal és ecettel. A végén tegyük hozzá a lencsét és forraljuk össze.

Tálalhatjuk pirítóssal, friss kenyérrel, vagy gazdagíthatjuk tejföllel, esetleg pirított baconnel.  

További recepteket itt olvashat.