Árpagyöngy leves

Hazánkban nem sokan használják ezt az alapanyagot, pedig megérdemelné. Az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, így nem emeli meg a vércukorszintet és hosszú időre teltség érzetet okoz. Magas rosttartalmának köszönhetően emésztést segítő és salaktalanító hatása is ismert.

Ez egy nagyon finom és gazdag leves receptje. Érdemes belőle több napra való adagot készíteni, hiszen másnap még finomabb.

Hozzávalók:

- 10 dkg árpagyöngy

- 3 dkg vaj

- 1 nagyobb vöröshagyma

- 2 ek. liszt

- zöldségek ízlés szerint: sárgarépa, burgonya, zeller, gyökér, kis darab kelkáposzta, karalábé stb.

- 2 húsleveskocka

- só, bors, szerecsendió

- 1 kis doboz tejföl

- 2 tojássárgája

Az árpagyöngyöt bő vízben egy éjszakára beáztatjuk.

A vajon megfuttatjuk a hagymát, majd az apróra vágott zöldségeket is dinszteljük. Beletesszük a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük húslevessel.

Fűszerezzük és hozzáadjuk a leszűrt árpagyöngyöt. Puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával és a hőkiegyenlítés miatt egy-egy merőkanál levest adunk hozzá. Így nem fog a tojássárgája megfőni. Amikor már meleg a tejfölös tojássárga állandó kevergetés mellett a leveshez öntjük.

arpagyongy_leves.jpg

Tálaláskor adhatunk hozzá reszelt sajtot, megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, vagy snidlinggel.

További recepteket itt olvashatsz.