Mézeskalács helyett - SPEKULATIUS KEKSZ
Biztosan mindenki látott már a boltokban karácsony környékén spekulatius kekszet. Nagyon szép formákban készítik, fűszeres, omlós és a fiam nagyon, nagyon szereti. Éppen ezért kikísérleteztem azt a receptet, amely legjobban hasonlít az eredetire, sőt családom szerint: Jobb, mint a bolti!
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 12,5 dkg cukor
- 1 tojás
- fél ek. sütőpor
- fél kk. vanília aroma
- fűszerek: 1 kk fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 kk. kardamon (ezek a legfontosabbak, de mehet még bele fél kk. gyömbér, fél kk. ánizs, természetesen mind őrölt formában)
- csipet só
A cukor kicsit több mint feléből sötét karamellt készítünk. Beletesszük egy lábasba a cukrot és alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Ne keverjük, mert attól csak összeáll kisebb-nagyobb darabokra. Amikor az egész felolvadt és aranyszínű, adjuk hozzá a vajat. Addig melegítsük így, amíg egy szépen folyó, illatos egyveleget nem kapunk.
Amíg egy kicsit hűl, a többi hozzávalót tegyük egy nagyobb keverőtálba. Óvatosan öntsük hozzá a langyos vajas karamellát és gyúrjuk össze. Hűtsük ki teljesen, majd nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra és különböző formákkal szúrjuk ki. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt elkészül.
A mézeskalácshoz hasonlóan ezeket a kekszeket is lehet díszíteni. Nálunk a legjobban a szívecske forma szokott fogyni.
Kellemes karácsonyi készülődést.
További recepteket itt olvashatsz.