Mézeskalács helyett - SPEKULATIUS KEKSZ

Biztosan mindenki látott már a boltokban karácsony környékén spekulatius kekszet. Nagyon szép formákban készítik, fűszeres, omlós és a fiam nagyon, nagyon szereti. Éppen ezért kikísérleteztem azt a receptet, amely legjobban hasonlít az eredetire, sőt családom szerint: Jobb, mint a bolti!

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt

- 10 dkg vaj

- 12,5 dkg cukor

- 1 tojás

- fél ek. sütőpor

- fél kk. vanília aroma

- fűszerek: 1 kk fahéj, 1 kk. szegfűszeg, 1 kk. kardamon (ezek a legfontosabbak, de mehet még bele fél kk. gyömbér, fél kk. ánizs, természetesen mind őrölt formában)

- csipet só

spakulacio_keksz.jpg

A cukor kicsit több mint feléből sötét karamellt készítünk. Beletesszük egy lábasba a cukrot és alacsony lángon elkezdjük olvasztani. Ne keverjük, mert attól csak összeáll kisebb-nagyobb darabokra. Amikor az egész felolvadt és aranyszínű, adjuk hozzá a vajat. Addig melegítsük így, amíg egy szépen folyó, illatos egyveleget nem kapunk.

Amíg egy kicsit hűl, a többi hozzávalót tegyük egy nagyobb keverőtálba. Óvatosan öntsük hozzá a langyos vajas karamellát és gyúrjuk össze. Hűtsük ki teljesen, majd nyújtsuk kb. 3 mm vastagságúra és különböző formákkal szúrjuk ki. 180 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt elkészül.

A mézeskalácshoz hasonlóan ezeket a kekszeket is lehet díszíteni. Nálunk a legjobban a szívecske forma szokott fogyni.

spekulacio_keksz.jpg

Kellemes karácsonyi készülődést.

További recepteket itt olvashatsz.