Ropogós zöld kenyér - tökmagliszttel
Sokféle kenyértészta receptet kipróbáltam már, de ez nem csak látványban, hanem ízében és állagban is az egyik legjobb lett. Illatos, ropogós és mégis puha. Mindenkinek ajánlom ezt a finom és igazán zöld kenyérreceptet.
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dl víz
1 dl olaj
30 dkg finom liszt
20 dkg graham liszt
10 dkg tökmagliszt
1 zacskó instant élesztő
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
2 evőkanál lenmag
hántolt tökmag a kenyér tetejére
Elkészítés:
A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Míg az élesztő keleget, a liszteket keverjük el egy nagyobb edényben, jöhet hozzá a só, az olaj, a lenmag végül pedig az élesztős tej is. Gyúrjuk össze jól. Kicsit ragacsos tésztát kapunk, de minél tovább dagasztjuk, annál fényesebb, lágyabb lesz.
Lisztezett tálban kelesszük másfél órát. Amikor szép ducira kelt, tegyük egy kivajazott, lisztezett formába, kenjük meg a tetejét vízzel, szórjuk meg tökmaggal. 180 fokra előmelegített – nem légkeveréses – sütőben süssük 60 percig.
További receptek itt.