Csirkés pite
Ez egy egyszerű és látványos fogás. Nagy előnye, hogy melegen, langyosan, sőt még hidegen is finom. Másnap pedig még jobban összeérnek az ízek, már ha marad belőle.
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
1 ek. olaj
4 dkg vaj
1 póréhagyma, vagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. szárított kakukkfű
3,5 dkg liszt
5 dl tej
só, bors
1 tojás
2 ek. tejszín
Tésztához:
30 dkg liszt
8 dkg reszelt parmezán
15 dkg hideg vaj
1 kiskanál só
1 tojás
1 ek. hideg tej
A tésztához a lisztet, a sajtot, a vajat és a sót keverjük morzsalékosra. Ezután adjuk hozzá a tejet, tojást és gyúrjuk tésztává. Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben.
Vágjuk apróra a csirkemellet és olajon pirítsuk pirosra majd tegyük félre. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben, adjuk hozzá a karikázott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a lisztet, majd óvatosan öntsük fel a tejjel. Ehhez keverjük a pirosra sült csirkét és hűtőbe tesszük.
Osszuk a tésztát két felé, és nyújtsuk 3 mm vastagra. Az egyikkel béleljünk ki egy 30 cm-es kivajazott torta vagy pite formát. Kanalazzuk rá a csirkés keveréket, majd a tészta másik felével fedjük le. A széleket alaposan zárjuk össze, hogy a finom töltelék ne tudjon kiszökni. A tojást keverjük el a tejszínnel, ezzel pedig kenjük be piténket. 180 fokon 34-45 perc alatt süssük aranybarnára.
További receptek itt.