Csirkés pite

Ez egy egyszerű és látványos fogás. Nagy előnye, hogy melegen, langyosan, sőt még hidegen is finom. Másnap pedig még jobban összeérnek az ízek, már ha marad belőle.

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell filé

1 ek. olaj

4 dkg vaj

1 póréhagyma, vagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek. szárított kakukkfű

3,5 dkg liszt

5 dl tej

só, bors

1 tojás

2 ek. tejszín

Tésztához:

30 dkg liszt

8 dkg reszelt parmezán

15 dkg hideg vaj

1 kiskanál só

1 tojás

1 ek. hideg tej

A tésztához a lisztet, a sajtot, a vajat és a sót keverjük morzsalékosra. Ezután adjuk hozzá a tejet, tojást és gyúrjuk tésztává. Csomagoljuk fóliába és pihentessük hűtőben.

Vágjuk apróra a csirkemellet és olajon pirítsuk pirosra majd tegyük félre. Olvasszuk meg a vajat a serpenyőben, adjuk hozzá a karikázott hagymát, a zúzott fokhagymát és a kakukkfüvet. Pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a lisztet, majd óvatosan öntsük fel a tejjel. Ehhez keverjük a pirosra sült csirkét és hűtőbe tesszük.

csirke_pite.jpg

Osszuk a tésztát két felé, és nyújtsuk 3 mm vastagra. Az egyikkel béleljünk ki egy 30 cm-es kivajazott torta vagy pite formát. Kanalazzuk rá a csirkés keveréket, majd a tészta másik felével fedjük le. A széleket alaposan zárjuk össze, hogy a finom töltelék ne tudjon kiszökni. A tojást keverjük el a tejszínnel, ezzel pedig kenjük be piténket. 180 fokon 34-45 perc alatt süssük aranybarnára.

További receptek itt.