Sós perec a farsangi bulira

Gyerekként nagyon édes szájú voltam, aztán az idővel ez megváltozott és többre értékelem a sós, apró süteményeket. Főleg, ha egy sör is van mellé. Ennek a perecnek nehéz ellenállni, csak úgy eteti magát.

Hozzávalók:

- 2 és negyed kiskanál porélesztő

- 3 dl langyos víz

- 38 dkg liszt

- 2 ek. olaj

- fél kiskanál nagy szemű só

A sütéshez:

- 1 l víz

- 2 ek. szódabikarbóna

- 1 tojás

- só, bors, kömény ízlés szerint

perec.jpg

Az élesztőt tegyük a langyos vízbe és várjuk meg amíg felfut. Közben mérjük ki a lisztet egy nagyobb edénybe, adjuk hozzá az olajat, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk alaposan össze egy lisztezett felületen. Lágy, nyúlós tésztát kell kapnunk.

A tésztát egy enyhén kiolajazott edényben letakarva, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor szépen megnőtt a tészta, osszuk 12 egyenlő részre és sodorjunk belőlük 40 cm hosszú hengereket. Ezekből formáljunk pereceket és tegyük félre.

Forraljuk fel közben a vizet és a szódabikarbónát és a pereceket tegyük a lobogó vízbe. Mindegyik perecet főzzük 1 percig, majd csepegtessük le és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Kenjük meg a tetejüket tojással, szórjuk meg sóval, köménnyel, borssal, ki hogy szereti, majd tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 12 perc alatt aranybarnára sülnek.

További recepteket itt találsz.