Sós perec a farsangi bulira
Gyerekként nagyon édes szájú voltam, aztán az idővel ez megváltozott és többre értékelem a sós, apró süteményeket. Főleg, ha egy sör is van mellé. Ennek a perecnek nehéz ellenállni, csak úgy eteti magát.
Hozzávalók:
- 2 és negyed kiskanál porélesztő
- 3 dl langyos víz
- 38 dkg liszt
- 2 ek. olaj
- fél kiskanál nagy szemű só
A sütéshez:
- 1 l víz
- 2 ek. szódabikarbóna
- 1 tojás
- só, bors, kömény ízlés szerint
Az élesztőt tegyük a langyos vízbe és várjuk meg amíg felfut. Közben mérjük ki a lisztet egy nagyobb edénybe, adjuk hozzá az olajat, a sót, végül a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk alaposan össze egy lisztezett felületen. Lágy, nyúlós tésztát kell kapnunk.
A tésztát egy enyhén kiolajazott edényben letakarva, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.
Amikor szépen megnőtt a tészta, osszuk 12 egyenlő részre és sodorjunk belőlük 40 cm hosszú hengereket. Ezekből formáljunk pereceket és tegyük félre.
Forraljuk fel közben a vizet és a szódabikarbónát és a pereceket tegyük a lobogó vízbe. Mindegyik perecet főzzük 1 percig, majd csepegtessük le és tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Kenjük meg a tetejüket tojással, szórjuk meg sóval, köménnyel, borssal, ki hogy szereti, majd tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül 12 perc alatt aranybarnára sülnek.
További recepteket itt találsz.