Savanyú káposzta leves babbal
Mivel úgy látszik, hogy a tél még eltart egy darabig, meleg szívvel ajánlom ezt a laktató, kiadós levest. Garantáltan a férfiak kedvence lesz, hiszen füstölt sonka, baba, savanyú káposzta egy igazán ütős páros. Kenyérrel tálalva a második fogáson sem kell gondolkodni.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 25 dkg savanyú káposzta
- 15 dkg vörös bab konzerv
- 15 dkg krumpli
- 20 dkg füstölt sonka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só, bors
- 4 dkg vaj
- 1 vöröshagyma
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejföl
A káposztát ízlés szerint mossuk át. Mi nem szeretjük, ha nagyon savanyú, ezért 1-2 soron át szoktam mosni.
A lecsepegtetett káposztát, a babot, a kockázott krumplit és a sonkát - apróra vágva, de lehet akár egészben - tegyük forrásban lévő vízbe. Adjuk hozzá a babérlevelet, a felaprított vagy átnyomott fokhagymát és főzzük 20 percig, hogy a krumpli megpuhuljon. Közben sóval, borssal ízesítsük.
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon dinszteljük üvegesre, adjuk hozzá a lisztet és kb. 2 percig állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. A kész rántást óvatosan adjuk a leveshez, ügyelve rá, hogy ne csomósodjon. (Ennek elkerülésére szitán szoktam átpasszírozni a rántást kevés forró lével vegyítve.)
A berántott levest még 15 percig forraljuk.
Tálalás előtt keverjük hozzá a tejfölt. Mivel én szeretem a csípős ételeket, ezért darál csípős paprikát tettem hozzá. Friss kenyérrel kiadós ebédet kaptam.
További receptek és érdekességek itt.