Hagyományos gulyásleves
Hagyományosan elkészített gulyás a vasárnapi asztalra. Gazdagon, csípősen, háziasan, finoman, egyszerűen!
Hozzávalók:
50 dkg marhalábszár vagy marhanyak vagy marha lapocka
2 ek sertészsír
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsom
1 teáskanál őrölt kömény
1 db paprika
2 evőkanál őrölt csemegepaprika
0,5 ek csípős fűszerpaprika
3 db babérlevél
20 dkg sárgarépa
30 dkg burgonya
petrezselyem
1 csokor újhagyma
víz
só,bors
Elkészítés:
A húst megmossuk, majd kis kockákra daraboljuk. A hagymákat összevágjuk és a felhevített zsíron megfonnyasztjuk őket, majd félre húzzuk és összekeverjük a fűszerpaprikákkal, aki csípősebben szereti az nyugodtan rakhat bele még egy fél kanál csípős paprikát. Ezután felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, teljesen zsírjára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a marhahúst, és folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezt sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kis őrölt köménnyel ízesíthető. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, kicsumázott paprikát és a babárlevelet. Fedővel lefedve saját levében 90 percig főzzük, csak ezután kerülnek bele a zöldségek. A karikára vágott sárgarépa, a kockára aprított burgonya, a fél csokor petrezselyem, mindezt 2-2,5 liter vízzel felöntjük. Ismét letakarva 50 percig fűzzük. Az elkészült leves házi csipetkével tálalható.
További receptek itt.