Isteni meggyes pite
A nyár egyik kedvenc gyümölcse. Amellett isteni sütemények készíthetőek belőle, ilyen az egyszerű de nagyszerű meggyes pite is.
Hozzávalók:
1 kg meggy
600 ml meggylé
400 g liszt
25 g élesztő
20 ml tej
250 g cukor
2 csomag vaníliás cukor
150 g puha vaj
1 db tojás + 1 db tojássárgája
3 ek keményítő
7 ek narancslikőr
2 ek zsemlemorzsa
só
Elkészítés:
Az élesztőt a kávéskanál cukorral a tejjel futtassuk fel, majd lassan adagoljuk a liszthez kavarjuk össze és hagyjuk megkelni kb 10 percig. Addig 50 g cukrot keverjünk össze 1 csomag vaníliás cukorral, egy csipet sóval és adjunk hozzá 100 g puha vajat és a tojást. Mindezt keverjük hozzá az élesztős liszthez, jól dolgozzuk össze és hagyjuk pihenni fél órán át. Ezután a meggyet magozzuk ki, levével főzzük az 1 csomag vaníliás cukor hozzáadásával és 50 g cukorral 5 percig. A keményítőt keverjük el a likőrrel, adjuk hozzá a meggyhez és hagyjuk kihűlni. Kb. egy 28 centis tortaformát vajazzunk ki és a tészta 2/3 részét nyújtsuk ki és béleljük ki vele a formát. Hintsük meg zsemlemorzsával és rakjuk rá a tölteléket. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki és fedjük le vele a tölteléket a széleit nyomkodjuk be. Az egy tojássárgáját a maradék cukorral és vajjal keverjük el, morzsoljuk a meggyes süteményre majd 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig süssük.
További receptek itt.