Rakott brokkoli - krumplival és sajttal
Igazán laktató étel. Jó választás lehet ebédre, de vacsorának is meg állja a helyét. Gyorsan elkészíthető, nagyszerű megoldás, amikor nincs időd egy három fogásos menüre, de mégis változatos ételt szeretnél az asztalra rakni, vagy ha éppen nincs semmi ötleted!
Hozzávalók:
1 brokkoli
7 burgonya
10 dkg sajt
1 lila hagyma
Besamelmártás:
3 dkg vaj
3 dl tej
1 nagy pohár tejföl
3 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Először készítsük el a mártást. Olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a lisztet. Nagyjából 1 percig hevítjük majd felöntjük a meleg tejjel. Folyamatosan kevergetve csomómentesre keverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve egy-két csipet őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A kettő fokhagymát zúzzuk össze és keverjük el a doboz tejföllel és ehhez adjuk hozzá az előzetesen elkészített vajas, lisztes, tejes keveréket. Tegyük félre. A brokkolit szedjük szét és forró vízben főzzük meg, a krumplit szintén megfőzzük, de héjastól. Ha a krumpli kihűlt, akkor pucoljuk meg és vágjuk karikákra. Egy sütőben süthető tálba tegyük a krumplit és a brokkolit szépen, egyenletes eloszlatva, majd öntsük rá a mártást úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Ezután szórjuk meg gazdagon sajttal és a felszeletelt lila hagymával. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
További receptek itt.