Fahéjas csiga
Már csak pár nap és kezdődik az iskola szezon. Ezért most egy tízórainak vagy uzsonnának való finomságot hoztam, amit minden apróság imádni fog!
Hozzávalók:
Tészta:
60 dkg liszt
8 dkg cukor
10 dkg vaj
2 dl tej
2 db tojás
4 dkg élesztő
2 kiskanál só
Töltelék:
2 evőkanál őrölt fahéj
15 dkg barna cukor
15 dkg margarin
2 evőkanál liszt
Máz:
10 dkg porcukor
1 kiskanál fahéj
1 evőkanál tej
1 kávéskanál vaníliaaroma
Öntözéshez:
5 evőkanál hígított méz (ez lehet juharszirup is, ki melyiket szereti)
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával. A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A puha vajat keverjük össze a tejjel és a tojásokkal, majd ezt a masszát is adjuk hozzá a lisztes keverékhez és jól dolgozzuk össze az összetevőket, míg lágy tésztává nem dagasztjuk. Takarjuk le egy kendővel és legalább 2 órán keresztül pihentetjük szobahőmérsékleten. Addig keverjük össze a töltelékhez való hozzávalókat és meleg vízbe állítva megolvasztjuk. A megkelt tésztát fél centi vastagságúra kinyújtjuk, majd a tölteléket ecsettel rákenjük, de a szélénél 1 centit szabadon hagyunk. Óvatosan feltekercseljük a tésztát, majd 4 centi szélességű korongokra vágjuk. A kis tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megkenjük az újra felmelegített töltelékkel. Így megint kelesztjük 1 órát a tésztát, majd előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük. Addig keverjük össze a mázhoz való összetevőket. A sütőből kivesszük a csigákat, megöntözzük a mézzel és rájuk locsoljuk a mázat. Már készen is van, a gyerekek imádni fogják.
További receptek itt.