Fahéjas csiga

Már csak pár nap és kezdődik az iskola szezon. Ezért most egy tízórainak vagy uzsonnának való finomságot hoztam, amit minden apróság imádni fog!

Hozzávalók:

Tészta:

60 dkg liszt

8 dkg cukor

10 dkg vaj

2 dl tej

2 db tojás

4 dkg élesztő

2 kiskanál só

Töltelék:

2 evőkanál őrölt fahéj

15 dkg barna cukor

15 dkg margarin

2 evőkanál liszt

Máz:

10 dkg porcukor

1 kiskanál fahéj

1 evőkanál tej

1 kávéskanál vaníliaaroma

Öntözéshez:

5 evőkanál hígított méz (ez lehet juharszirup is, ki melyiket szereti)

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával. A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A puha vajat keverjük össze a tejjel és a tojásokkal, majd ezt a masszát is adjuk hozzá a lisztes keverékhez és jól dolgozzuk össze az összetevőket, míg lágy tésztává nem dagasztjuk. Takarjuk le egy kendővel és legalább 2 órán keresztül pihentetjük szobahőmérsékleten. Addig keverjük össze a töltelékhez való hozzávalókat és meleg vízbe állítva megolvasztjuk. A megkelt tésztát fél centi vastagságúra kinyújtjuk, majd a tölteléket ecsettel rákenjük, de a szélénél 1 centit szabadon hagyunk. Óvatosan feltekercseljük a tésztát, majd 4 centi szélességű korongokra vágjuk. A kis tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megkenjük az újra felmelegített töltelékkel. Így megint kelesztjük 1 órát a tésztát, majd előmelegített 200 fokos sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük. Addig keverjük össze a mázhoz való összetevőket. A sütőből kivesszük a csigákat, megöntözzük a mézzel és rájuk locsoljuk a mázat. Már készen is van, a gyerekek imádni fogják.

fahejas_csiga.jpg

További receptek itt.