Tejfölös-kapros bográcsgulyás leves
Egyik személyes kedvenc receptem, ez a bőséges, laktató leves. A kapor nagyon különlegessé teszi, és a tejföltől enyhén savanykás lesz. Családi összejövetelek alkalmával bográcsban is elkészíthető, és biztosan elnyeri mindenki tetszését.
Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka
5 dkg zeller
15 dkg burgonya
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db paradicsom
1 db kisebb tv paprika
15 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg sertés- vagy kacsazsír
só
1/2 tk őrölt kömény
2 ek fűszerpaprika
kapor ízlés szerint
1 doboz tejföl
A csipetkéhez:
1 db tojás
10 dkg liszt
Elkészítés:
A megtisztított húst összekockázzuk. A meghámozott zellert, burgonyát, sárga- és fehérrépát, valamint a megmosott paradicsomot és paprikát pedig 1 cm-es darabokra vágjuk.
Zsíron, üvegesre pirítjuk a megtisztított, finomra vágott vörös- és a felaprított fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, meghintjük egy kevés sóval, valamint a köménnyel, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Majd fűszerpaprikával megszórjuk és hozzá keverjük a paradicsomot, a paprikát és az apróra vágott kaprot. Felöntjük 1 dl vízzel, és lefedve, kis lángon pároljuk a húst 60 percig. Ha szükséges, 30 perc elteltével pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A burgonya kivételével beletesszük az előkészített zöldségeket, felöntjük 1,5 l vízzel, megsózzuk, és tovább főzzük. Ha zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a krumplit, és tovább főzzük.
A tojásból a liszttel és sóval csipetke tésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük. Amikor megpuhult a hús és a zöldségek, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetkét.
Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, egyszer még felforraltjuk és friss ropogós kenyérrel, apróra vágott kaporral megszórva tálaljuk.
További recepteket olvashatsz itt.