Tejfölös-kapros bográcsgulyás leves

Egyik személyes kedvenc receptem, ez a bőséges, laktató leves. A kapor nagyon különlegessé teszi, és a tejföltől enyhén savanykás lesz. Családi összejövetelek alkalmával bográcsban is elkészíthető, és biztosan elnyeri mindenki tetszését.

Hozzávalók:


60 dkg marhalapocka

5 dkg zeller

15 dkg burgonya

1 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db paradicsom

1 db kisebb tv paprika

15 dkg vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg sertés- vagy kacsazsír

1/2 tk őrölt kömény

2 ek fűszerpaprika

kapor ízlés szerint

1 doboz tejföl

A csipetkéhez:

1 db tojás

10 dkg liszt


Elkészítés:

A megtisztított húst összekockázzuk. A meghámozott zellert, burgonyát, sárga- és fehérrépát, valamint a megmosott paradicsomot és paprikát pedig 1 cm-es darabokra vágjuk.

Zsíron, üvegesre pirítjuk a megtisztított, finomra vágott vörös- és a felaprított fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, meghintjük egy kevés sóval, valamint a köménnyel, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Majd fűszerpaprikával megszórjuk és hozzá keverjük a paradicsomot, a paprikát és az apróra vágott kaprot. Felöntjük 1 dl vízzel, és lefedve, kis lángon pároljuk a húst 60 percig. Ha szükséges, 30 perc elteltével pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A burgonya kivételével beletesszük az előkészített zöldségeket, felöntjük 1,5 l vízzel, megsózzuk, és tovább főzzük. Ha zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a krumplit, és tovább főzzük.
A tojásból a liszttel és sóval csipetke tésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük. Amikor megpuhult a hús és a zöldségek, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetkét.

Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, egyszer még felforraltjuk és friss ropogós kenyérrel, apróra vágott kaporral megszórva tálaljuk.

További recepteket olvashatsz itt.


kaprostejfolos_gulyas_jpgjo.jpg