Ellenállhatatlan házi hamburger

Szombat este jól jön mindenkinek egy kis kikapcsolódás. Ha vendégek, barátok érkeznek hozzátok, és leszeretnéd nyűgözni őket, akkor ez a recept Neked szól!


Hozzávalók: 6 db bucihoz


50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
7 dkg cukor
1 teáskanál só
1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
1 tasak szárított élesztő (helyettesíthető 3 dkg frissel)
2,5 dl langyos tej
pici cukor

A tetejére ízlés szerint: fehér vagy fekete szezámmag, szemes mák, napraforgómag, reszelt sajt.

Elkészítés:

A hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, majd géppel vagy kézzel fényes, rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.

Hat egyforma részre osztjuk a megkelt tésztát, mindegyikből zsemléket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsi re helyezzük őket egymástól kellő távolságra. Ismét kelesztjük 15-20 percet, majd megkenjük a tetejét a felvert tojással, és megszórjuk a kívánt feltéttel. 170 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók: 6 db húspogácsához

60 dkg darált marhanyak
1 kis fej vöröshagyma,
1 kávéskanál mustár
1 kávéskanál ketchup
1 teáskanál Worcester-szósz

bors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A darált húst alaposan összedolgozzuk az aprított hagymával, a mustárral, a ketchuppal, a Worcester-szósszal, sóval, borssal.
Pogácsákat formálunk a masszából, és serpenyőben kevés olajon, közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. A forró pogácsákra ráteszünk egy-egy cheddar sajt szeletet, és hagyjuk ráolvadni kicsit.
A kész, szétvágott puha hamburgerzsemlékre helyezzük a sült húsokat majd ízlés szerint állítsuk össze a hamburgerünket.
Ezeket a hozzávalókat érdemes még beletenni: lilahagyma, paradicsom, kígyóuborka, mustár, ketchup, barbecue szósz, salátalevél, rukkola, madársaláta, szeletelt bacon, cheddar sajt, pirított hagyma.

Ha nem szereted a marhahúst, akkor itt találod a halburger receptjét :)

82edaa8acade6bc828e3fa5ad35b8225.jpg