Pikáns tejszínes hajdinás gombócleves
A hajdina igen értékes élelmiszer, szénhidrát,fehérje,ásványi anyag,vitamin és rosttartalmát tekintve egyaránt. Jelentős mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne, emellett bővelkedik olyan nyomelemekben, mint a vas, a réz vagy a cink. Mindezeknek köszönhetően a hajdina fogyasztása kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a zsírégető folyamatokat.
Szeretném megosztani veletek, a vasárnapi ebédünk egyik nagy kedvencét, a húsgombóc levest. Ezt a hajdinás változatot, ami igazán bőséges pikáns egytálétel, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka
4 dkg hajdina
1 gerezd fokhagyma
5 dkg vöröshagyma
bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
1 db tojás
0.5 teáskanál lestyán (finomra vágott)
2 dl tejföl
1 fél citromból nyert citromlé
0.5 ek mustár
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
5 dkg karalábé
1.5 l alaplé
Elkészítés:
A mosott hajdinát a darált hússal, finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval és az egész tojással jól összedolgozzuk.
A tisztított zöldségeket vékony metéltre vágjuk, csontlébe feltesszük főni, és rögtön beleformázzuk a hajdinás húsgombócokat (kisebb diónyi nagyságúak).
Ha a gombóc és a zöldségek megpuhultak, a levest - hőkiegyenlítéssel - tejföllel és/vagy tejszínnel dúsítjuk, citromlével, mustárral ízesítjük, majd a finomra vágott lestyánt és petrezselymet szórunk bele.