Pikáns tejszínes hajdinás gombócleves

A hajdina igen értékes élelmiszer, szénhidrát,fehérje,ásványi anyag,vitamin és rosttartalmát tekintve egyaránt. Jelentős mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne, emellett bővelkedik olyan nyomelemekben, mint a vas, a réz vagy a cink. Mindezeknek köszönhetően a hajdina fogyasztása kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a zsírégető folyamatokat.

Szeretném megosztani veletek, a vasárnapi ebédünk egyik nagy kedvencét, a húsgombóc levest. Ezt a hajdinás változatot, ami igazán bőséges pikáns egytálétel, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók:

40 dkg sertéslapocka

4 dkg hajdina

1 gerezd fokhagyma

5 dkg vöröshagyma

bors ízlés szerint (őrölt)

só ízlés szerint

1 db tojás

0.5 teáskanál lestyán (finomra vágott)

2 dl tejföl

1 fél citromból nyert citromlé

0.5 ek mustár

10 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

5 dkg zeller

5 dkg karalábé

1.5 l alaplé


Elkészítés:

A mosott hajdinát a darált hússal, finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval és az egész tojással jól összedolgozzuk.

A tisztított zöldségeket vékony metéltre vágjuk, csontlébe feltesszük főni, és rögtön beleformázzuk a hajdinás húsgombócokat (kisebb diónyi nagyságúak).

Ha a gombóc és a zöldségek megpuhultak, a levest - hőkiegyenlítéssel - tejföllel és/vagy tejszínnel dúsítjuk, citromlével, mustárral ízesítjük, majd a finomra vágott lestyánt és petrezselymet szórunk bele.



ezjo.jpg