Almás-zabpelyhes piskóta, citromos krémsajttal

Egy igazi őszi finomság az édesség kedvelőinek. Az alma kissé savanykássá teszi, a krémsajt pedig igazán krémessé, könnyedé ezt a desszertet. Aki nem szereti a krémsajtot, narancsos csokoládé öntetet, mázat is készíthet a tetejére.


Hozzávalók:


Tésztához:

12 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt

6 g szódabikarbóna

3 g sütőpor

1 kk. őrölt fahéj késhegynyi

Őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió

3 db nagyobb savanykás alma

5 dkg vaj, megolvasztva

1 nagyobb tojás

10 dkg cukor

1 vanília rúd belseje kikaparva


Krémhez:

20 dkg natúr krémsajt

1 ek citromlé

1 citrom lereszelt héja

10 dkg porcukor

10 dkg durvára vágott dió, vagy mogyoró



Elkészítése:


A zabpehelylisztet, a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, apró kockára vágjuk és botmixerrel pürésítjük. Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot és a vanília rúd kikapart belsejét. Majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és simára keverjük. Sütőpapírral bélelt formába tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával. A kihűlt sütire kenjük és durvára vágott dióval vagy mogyoróval megszórjuk a tetejét.


almas_zabpelyhes_piskuta_kremsajttal.jpg