Almás-zabpelyhes piskóta, citromos krémsajttal
Egy igazi őszi finomság az édesség kedvelőinek. Az alma kissé savanykássá teszi, a krémsajt pedig igazán krémessé, könnyedé ezt a desszertet. Aki nem szereti a krémsajtot, narancsos csokoládé öntetet, mázat is készíthet a tetejére.
Hozzávalók:
Tésztához:
12 dkg zabpehely vagy zabpehelyliszt
6 g szódabikarbóna
3 g sütőpor
1 kk. őrölt fahéj késhegynyi
Őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió
3 db nagyobb savanykás alma
5 dkg vaj, megolvasztva
1 nagyobb tojás
10 dkg cukor
1 vanília rúd belseje kikaparva
Krémhez:
20 dkg natúr krémsajt
1 ek citromlé
1 citrom lereszelt héja
10 dkg porcukor
10 dkg durvára vágott dió, vagy mogyoró
Elkészítése:
A zabpehelylisztet, a szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, apró kockára vágjuk és botmixerrel pürésítjük. Az almapépbe mixeljük az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot és a vanília rúd kikapart belsejét. Majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat és simára keverjük. Sütőpapírral bélelt formába tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. A krémsajtot 2-3 percig a mixer legmagasabb fokozatán habosítjuk a porcukorral, citromlével és a citrom lereszelt héjával. A kihűlt sütire kenjük és durvára vágott dióval vagy mogyoróval megszórjuk a tetejét.