Mindenki kedvence, a finom ropogós, megunhatatlan Stangli

Nincs finomabb a hagyományos, friss langyos stanglinál. Készíts minél több ízűt, hogy mindenkinek a kedvére tegyél. Mákosat, köménymagosat, sajtosat, szezámmagosat, sok magvasat. Hűvös időben, nincs is annál jobb, mint stanglit ropogtatni, filmnézés közben.


Hozzávalók:

1 dl tej

1 kk. kristálycukor

25 g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

1 tojássárgája +1 tojás a kenéshez

250 g tejföl

só, köménymag, szezámmag, mák, sajt, vegyes magvak


Elkészítés:

Simára keverjük a langyos tejben a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és a hűtőben fél órát kelesztjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
Lisztezett munkalapon kb. 30 x 50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk külön-külön sávokban sóval, köménymaggal, mákkal, sajttal, szezámmaggal.
Derelyevágóval hosszában félbevágjuk a tésztát, a két tepsibe terítjük, kb. 2 cm-es rudakra szeljük, majd hosszú pengéjű késsel kissé levegősre igazítjuk őket, és aranysárgára sütjük 20-25 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán lazán tálra rakosgatjuk, tálalásig konyharuhával letakarjuk.


hazistangli.jpg