Mindenki kedvence, a finom ropogós, megunhatatlan Stangli
Nincs finomabb a hagyományos, friss langyos stanglinál. Készíts minél több ízűt, hogy mindenkinek a kedvére tegyél. Mákosat, köménymagosat, sajtosat, szezámmagosat, sok magvasat. Hűvös időben, nincs is annál jobb, mint stanglit ropogtatni, filmnézés közben.
Hozzávalók:
1 dl tej
1 kk. kristálycukor
25 g élesztő
500 g finomliszt
250 g vaj/margarin
1 tojássárgája +1 tojás a kenéshez
250 g tejföl
só, köménymag, szezámmag, mák, sajt, vegyes magvak
Elkészítés:
Simára keverjük a langyos tejben a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük 1 csapott evőkanál sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és a hűtőben fél órát kelesztjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra.
Lisztezett munkalapon kb. 30 x 50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk külön-külön sávokban sóval, köménymaggal, mákkal, sajttal, szezámmaggal.
Derelyevágóval hosszában félbevágjuk a tésztát, a két tepsibe terítjük, kb. 2 cm-es rudakra szeljük, majd hosszú pengéjű késsel kissé levegősre igazítjuk őket, és aranysárgára sütjük 20-25 perc alatt. A tepsiben hagyjuk kihűlni, aztán lazán tálra rakosgatjuk, tálalásig konyharuhával letakarjuk.