Dán vajas keksz, egyben apró kedvesség és finomság

Jól esik akár a reggeli kávénk mellé is valami ropogós finomság. Ezt a kekszet kimondottan a kávé, mellé találták ki. Én mindig sütök le egy nagyobb adagot otthonra, ha jönnek hozzánk barátok, rokonok, kollégák vagy csak váratlan vendégek jönnek épp hozzánk. Így mindig van őket mivel megkínálni a kávé mellé és természetesen nagy örömmel fogyasztják. Elkészítése egyszerű, sok alapanyagot sem igényel és sokáig el is tartható.

Hozzávalók:

300 g finomliszt
200 g szoba hőmérsékletű vaj (nem margarin!)
100 g porcukor
1 nagyobb tojás
1 evőkanál vaníliakivonat
csipet só
Aki szereti őrölt fahéjat is tehet bele, így lesz sima és fahéjas kekszünk is.

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat elkeverjük, és a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáöntjük a vaníliát, a felvert tojást, és alaposan kikeverjük.
A masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett sütőlemezre karikákat formázunk belőle.
200 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, amíg színesedni nem kezd a keksz.
Hagyjuk kihűlni majd lezárható dobozba tesszük.

 

dan_vajas_keksz.jpg