A kihagyhatatlan karácsonyi borleves
A sok karácsonyi teendő mellet, próbáljunk gyors, finom és egyszerű menüsort összeállítani, az ünnepi asztalra, hogy ne rohanásból álljon a készülődés, főzés. A borleves sok családban ismert, viszont mindenhol másképp készítik. Azok kedvéért is hoztam ezt a receptet, akik esetleg nem szeretik a halászlét, de szeretik a különlegességeket. Mennyei ízbomba, és a jókedv garantált lesz tőle! Mindenkinek kellemes sütés-főzést kívánok és éljétek meg a pillanatokat. Boldog Karácsonyt!
Hozzávalók:
500 ml bor (fehér, édes)
500 ml víz
5 db tojássárgája
2 db fahéj (egész)
8 szem szegfűszeg (egész)
0.5 db vaníliarúd (belseje és héja)
120 g porcukor
1 db citrom héja
1 púpozott evőkanál búzaliszt/ kukoricakeményítő
1 dl főzőtejszín
5 dkg aranymazsola
Elkészítés:
Egy lábosban a vizet, 300 ml borral, és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel. Majd hozzáadjuk a maradék 200 ml bort. Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól, és liszttől besűrűsödik, majd hőkiegyenlítéssel hozzá adjuk a tejszínt. A lisztérzékenyek készíthetik keményítővel is, így ők is fogyaszthatják. Ízlés szerint tejszínhabbal is tálalhatjuk, amit aranymazsolával megszórunk.