A kihagyhatatlan karácsonyi borleves

A sok karácsonyi teendő mellet, próbáljunk gyors, finom és egyszerű menüsort összeállítani, az ünnepi asztalra, hogy ne rohanásból álljon a készülődés, főzés. A borleves sok családban ismert, viszont mindenhol másképp készítik. Azok kedvéért is hoztam ezt a receptet, akik esetleg nem szeretik a halászlét, de szeretik a különlegességeket. Mennyei ízbomba, és a jókedv garantált lesz tőle! Mindenkinek kellemes sütés-főzést kívánok és éljétek meg a pillanatokat. Boldog Karácsonyt!

Hozzávalók:

500 ml bor (fehér, édes)

500 ml víz

5 db tojássárgája

2 db fahéj (egész)

8 szem szegfűszeg (egész)

0.5 db vaníliarúd (belseje és héja)

120 g porcukor

1 db citrom héja

1 púpozott evőkanál búzaliszt/ kukoricakeményítő

1 dl főzőtejszín

5 dkg aranymazsola

Elkészítés:

Egy lábosban a vizet, 300 ml borral, és a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor felforrt, 5 percig még forraljuk, majd levesszük a tűzről, és átszűrjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és a liszttel. Majd hozzáadjuk a maradék 200 ml bort. Összekeverjük a fűszeres, langyosra hűlt bort a tojásos keverékkel, visszatesszük a lábosba, és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzni kezdjük, amíg a tojástól, és liszttől besűrűsödik, majd hőkiegyenlítéssel hozzá adjuk a tejszínt. A lisztérzékenyek készíthetik keményítővel is, így ők is fogyaszthatják. Ízlés szerint tejszínhabbal is tálalhatjuk, amit aranymazsolával megszórunk.

karacsonyi_borleves.jpg