Mákos-datolyás hótekercs
Pihe-puha, édes omlós mákos falatok. A datolyától és a lekvártól nagyon különleges lesz a töltelék. Aki nem szereti a mákot, próbálja ki darált dóval. Garantált siker, mind kettő. Könnyen és gyorsan elkészíthető, sokáig eltartható finomság.
Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
16 dkg darált mák
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg datolya
1 db citrom héja
80 ml tej
2 evőkanál lekvár, ízlés szerint
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba tekerjük, és 1,5 órára hűtőbe tesszük. Addig a töltelékhez a datolyát összedaraboljuk apróra, (ha a datolya szárazabb lenne, előtte forró vízbe áztatjuk). A tejet összeforraljuk a cukorral, és leforrázzuk vele a mákot, ezután ízesítjük citromhéjjal, majd összekeverjük a lekvárral és a datolyával. 4 felé osztjuk.Hűtés után a tésztát, kétfelé vesszük, és mindkettőt 16 x 30 cm-s nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában kétfelé vágjuk. Így lesz 4 db 8 x 30 cm-s csíkunk. A tésztacsíkok egyik oldalára ráhalmozzuk a mákos tölteléket, és ráhatjuk az üresen hagyott részt. Az így kapott hengert kissé átgörgetjük, és 3 cm-s rudakká vagdossuk. Az apró rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és előmelegített, 180°C-s sütőben kb. 20 25 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.