Kecskesajtos minilepény áfonyával
A kecsketej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat. Vastartalma háromszor nagyobb, mint a tehéntejnek, kétszerese a juhtejnek Réz és mangántartalma is kedvezőbb, mint a tehén és juhtejé. Kimagaslóan magasabb a kálciumtartalma és legjobb a legelő állatok közül a kálcium, foszfor aránya is. Ezért ajánlják a kecsketejet a csontritkulással küzdő betegeknek. Azok számára, akik allergiások a tehéntejre és más élelmiszerekre, vagy egyes élelmiszerek fogyasztásával problémáik vannak, a kecsketej ideális megoldás lehet.
Hozzávalók:
30 dkg készre nyújtott leveles tészta
18 dkg áfonya
1/2 dl vörösbor
1–2 friss kakukkfűág
Himalája só
1 teáskanál étkezési keményítő
12 dkg kecskesajt
Elkészítés:
Az áfonyát lábosba tesszük, ráöntjük a vörösbort. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, kis lángon felfőzzük, enyhén megsózzuk, majd a kevés vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Eltávolítjuk a kakukkfűágat, és a gyümölcsös ragut hűlni hagyjuk. A leveles tésztát kitekerjük, kb. 9 cm átmérőjű bögrével köröket vágunk belőle, majd a közepüket kb. 6 cm-es szaggatóval bemetsszük, de nem vágjuk át. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a közepükre 2 evőkanál áfonyás tölteléket halmozunk, és mindet megszórjuk az apró kockára vágott kecskesajttal. 210 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük.