Laktató Bakonyi tarhonyaleves

Indítsuk a hetet egy laktató, tartalmas egytálétellel. Ha hétvégén nem jutottál oda, hogy főzz, ez a leves kárpótol mindent. Fontos szerintem, hogy házi tarhonyával készítsük el. Ha hiszitek, hanem, attól is egészen más íze lesz a levesünknek. Tejföllel tálaljuk.


Hozzávalók:

kevés olaj

2 vöröshagyma

15 dkg házi tarhonya

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 kávéskanál morzsolt kakukkfű

1 kávéskanál őrölt köménymag

2 gerezd fokhagyma

1,6 l alaplé

2 közepes sárgarépa

1 közepes gyökér

2 közepes burgonya

10 dkg lángolt kolbász

25 dkg fehér csiperke

1 nagy pohár tejföl (330 g)

1 kis csokor petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A zöldségféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát apró, a sárgarépát, gyökeret és a burgonyát 1 × 1 cm-es kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levéve ízesítjük a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, majd felöntjük az alaplével. A tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább. Negyedóra elteltével beletesszük a sárgarépa- és burgonyakockákat. A kolbászt serpenyőben pirítani kezdjük, ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pirítjuk, majd zsírjára sütjük. Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és további 15 percig főzzük. A tejfölt hőkiegyenlítéssel beledolgozzuk. A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztetjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

bakonyi_tarhonyaleves_a4cca43f126b060672f0f75214eb3654.jpg