Laktató Bakonyi tarhonyaleves
Indítsuk a hetet egy laktató, tartalmas egytálétellel. Ha hétvégén nem jutottál oda, hogy főzz, ez a leves kárpótol mindent. Fontos szerintem, hogy házi tarhonyával készítsük el. Ha hiszitek, hanem, attól is egészen más íze lesz a levesünknek. Tejföllel tálaljuk.
Hozzávalók:
kevés olaj
2 vöröshagyma
15 dkg házi tarhonya
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 gerezd fokhagyma
só
1,6 l alaplé
2 közepes sárgarépa
1 közepes gyökér
2 közepes burgonya
10 dkg lángolt kolbász
25 dkg fehér csiperke
1 nagy pohár tejföl (330 g)
1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát apró, a sárgarépát, gyökeret és a burgonyát 1 × 1 cm-es kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levéve ízesítjük a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, majd felöntjük az alaplével. A tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább. Negyedóra elteltével beletesszük a sárgarépa- és burgonyakockákat. A kolbászt serpenyőben pirítani kezdjük, ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pirítjuk, majd zsírjára sütjük. Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és további 15 percig főzzük. A tejfölt hőkiegyenlítéssel beledolgozzuk. A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztetjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.