Focaccia, az olasz lángos

A focaccia, friss rozmaringgal ízesítve a legfinomabb. Természetesen olívás, aszalt paradicsomos, vagy bármilyen más változat is készíthető belőle. Feltétlen próbáljátok ki. Isteni reggelit varázsolhatunk az asztalra.


Hozzávalók:

A tésztához

1 szár rozmaring (friss, vagy szárított)

200 g búzaliszt (BL55)

3 g só

3 evőkanál olívaolaj

15 g napraforgómag

110 g víz

15 g élesztő (friss)

3 g kristálycukor

A tetejére

só - tengeri

víz

 

Elkészítés:

A rozmaring leveleit leszedjük a szárról és finomra aprítjuk. A hozzávalók közül egy tálba mérjük a lisztet, sót, olívaolajat, rozmaringot, napraforgómagot. Egy külön tálba mérjük a vizet, ami 35 C körüli meleg víz legyen, amiben feloldjuk a cukrot, majd beletesszük az élesztőt. Kb. 5 perc alatt felfuttatunk a cukros vízben. Ezt követően a felfuttatott élesztőt a többi anyaghoz öntjük, és begyúrjuk a tésztát, azonban nem kell teljesen kidolgozni simára, csak jól álljon össze. Egy konyharuhával letakarva kelesszük kb. 60 percen át. Ha megkelt, 3 egyenlő részre vágjuk a tésztát, és kigömbölyítjük őket. Kezünkkel kissé széthúzzuk őket, vagy az asztalon ellapíthatjuk, kb 2 cm vastagra. Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tengeri sóval megszórjuk. Kelesztés nélkül 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük légkeverés nélkül. Akkor jó, mikor az alja színt kap a tésztának. Vizes ecsettel rögtön sütés után kenjük át. Ha teljesen kihűlt, csomagolva, vagy konyharuhában tároljuk.

olaszlangos.jpg