Húsvéti rózsakalács

A rózsakalács, ínycsiklandozó illatú, ropogós és mutatós finomság a Húsvéti asztalra. Készítsétek el Ti is bátran, és kápráztassátok el a családot. Mindenkinek jó készülődést, és Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!  

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2,5 dkg friss élesztő

2 tojássárgája

5 dkg cukor

2 dl langyos tej

5 dkg olvasztott vaj

1 csipet só

 

Elkészítés:

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejet. Az élesztőt belemorzsoljuk, megszórjuk a cukorral. 15 percig pihentetjük. Beletesszük a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, és 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 12 cm átmérőjűformával korongokat vágunk ki belőle. A leeső részeket összegyúrjuk, kevés pihentetés után ismét szaggatjuk. 3 korongot sorban egymásra rakunk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rövidebb oldal felől feltekerjük, és óvatosan meghengergetjük a táblán. Az így kapott rudat középen kettévágjuk, és a vágással lefelé a sütőpapírral bélelt formába, egymástól 2 cm távolságra rakjuk a rózsákat. Így járunk el az összes koronggal. A kalácsot langyos helyen 25 percet kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

husveti_rozsakalacs_5f0365628b919c9d4eed263bcfd6ed3b.jpg