Fűszervaj, amitől még finomabbak lesznek az ételeink

A vaj kiváló ízfelvevő, ezért sokféleképpen ízesíthetjük, kedvünk szerint. Keverhetünk hozzá friss vagy szárított, apróra vágott vagy darált zöld fűszereket, hagymaféléket, de akár citromlevet is. A fűszervajat sokféleképpen feltudjuk használni. Kenyerekhez, melegszendvicshez, sült zöldségekhez, húsokhoz, halakhoz is egyaránt. Én kétféleképpen szoktam eltenni itthon, alufóliába hengerbe csomagolva, amit karikára vágok, és húsokra teszek rá, illetve jégkocka tartóba, amit zöldségek megpirításához használok fel. Ha nem szereted a sok fűszernövényt együtt, készítsd külön-külön ízűekre.

 

Hozzávalók:

 250 g vaj

0.25 csokor petrezselyem

0.25 csokor kapor

0.25 csokor kakukkfű

0.25 csokor bazsalikom

0.25 csokor rozmaring

1 gerezd fokhagyma

Bors ízlés szerint (frissen őrölt)

Só ízlés szerint

 

Elkészítés: 

A vajat kicsit felolvasztjuk, hogy keverhető legyen. A zöld fűszereket apróra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymaprésen áttörjük, a vajhoz adjuk. Ízlés szerint sózhatjuk, frissen őrölt borssal ízesíthetjük. Helyezzük pergamen- vagy zsírpapírra és formáljuk kedvünkre. A hűtőben egy hétig, a fagyasztóban három hónapig tárolhatjuk.

fuszervaj.jpg