Vega gombagulyás
Ha gulyásra gondolunk, szinte evidens, hogy húst is tartalmaz a levesünk. Viszont most a vegetáriánus olvasóimnak kedveznék, ezzel a nagyon laktató, bőséges, finom recepttel. Bográcsban egyaránt elkészíthető. Tipp: Ha apró szemű csiperkegombát válogatsz össze, még gusztusosabb lesz az étel, és még szeletelned sem kel.
Hozzávalók:
60 dkg bébi csiperkegomba
30 dkg burgonya
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1/2 dl olaj
2 teáskanál őrölt pirospaprika
Só
Frissen őrölt bors
Őrölt köménymag
1 db zöldpaprika
1 paradicsom
1–2 teáskanál morzsolt majoránna
1 l víz
Tejföl
Petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát felaprítjuk, a gombát szeletekre vágjuk, a burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk. Az olajat felhevítjük, megpároljuk rajta a hagymát, és beleszórjuk a pirospaprikát. Rátesszük a gombát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és a köményt is hozzá adjuk, illetve majoránnával megszórjuk, majd 5 dl vízzel felöntve kis lángon, lefedve kb. 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a többi zöldséget, felöntjük további 5 dl vízzel, és addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Ízlés szerint zöldpaprikával, petrezselyemzölddel, tejföllel tálaljuk.