Fehércsokis-Pisztáciás nugát
Ez egy nagyon édes és nagyon finom dekoratív édesség. Bármilyen olajos maggal elkészítheted kedved szerint. Az elkészítése nem a legegyszerűbbek közé tartozik, viszont megéri „bajlódni” vele, az íze mindent kárpótol. Főként gyerekek nagy kedvence.
Hozzávalók:
A sziruphoz:
12 g víz
415 g porcukor
340 g virágméz
A habhoz:
50 g tojásfehérje
40 g porcukor
A befejezéshez
100 g csokoládé - fehér
200 g pisztácia
Elkészítés:
A tojásfehérjét a hozzá tartozó porcukorral elkezdjük felverni a robotgéppel. A tűzhelyre feltesszük főni szirupnak a másik cukrot, mézet, és vizet. A szirupot pontosan 130 C fokra kell főzni. Ezt konyhai maghőmérővel ellenőrizhetjük! A tojásfehérje habba vékony sugárban csurgassuk bele a forró szirupot folyamatos habosítás mellett. Ebbe a meleg szirupos tojáshabba további folyamatos habosítás mellett csurgass bele az olvasztott fehér csokoládét is. Ekkorra egy igazán stabil, ragadós habot kell kapnunk. Szinte rágógumi állagút. Ebbe keverjük bele a pisztáciát. És a kész masszát öntsük a folpackkal kibélelt és formába, kb. 2 cm vastagon, és minimum másfél napig hagyjuk állni benne szoba hőmérsékleten. A tetejét nem kell lefóliázni, sem lefedni. Másfél nap elteltével vegyük ki a formából, húzzuk le az aljáról a fóliát, és egy éles, sima pengéjű késsel vágjuk fel.