Húsmentes vörös lencse pogácsa
A vörös lencse egy csodálatos alapanyag, de kevesen főznek vele. Első és egyik legnagyobb előnye a vörös lencsének, hogy nincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen a vegetáriánusok, vegánok, főként a fehérjét pótolják vele. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényünket fedezhetjük. Különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő. Tehát hölgyeim, Nekünk egyenesen kötelező lenne a fogyasztása.
Hozzávalók:
25 dkg vörös lencse
1 kisebb cukkini
1 egész tojás
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál piros paprika
1 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál koriandermag
1/2 teáskanál görögszénamag
1,5 evőkanál olíva olaj
4 evőkanál zsemlemorzsa
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A lencsét kétszeres mennyiségű, enyhén sós-borsos vízben fedő alatt puhára főzzük. Közben, lereszeljük a cukkinit és összeturmixoljuk a meghámozott, megtisztított hagymával és fokhagymával. Mozsárban összetörjük a fűszereket. Amikor megfőtt a lencse, összekeverjük a lereszelt, és picit kinyomkodott cukkínivel, aztán mehet bele az összeturmixolt fokhagyma-hagyma, a fűszerek, az olíva olaj és az elkevert tojás is. Annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy éppen összeálljon formázhatóra, de még lágy maradjon. Félretesszük egy fél órára a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, amíg melegszik, a masszából lapos pogácsákat formázunk, azokat zsemlemorzsába forgatjuk, olíva olajjal meglocsoljuk. Sütőpapíros tepsire pakoljuk, és körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.