Gárdonyi-pisztráng

Ki ne ismerné Gárdonyi Géza nevét, az Egri csillagok szerzőjét. A híres író nagyon szerette a borokat és a halételeket. Lássuk hogyan készül kedvenc pisztrángja.

Hozzávalók:

4 db konyhakész pisztráng (nagyjából 350-400 g-os)

500 ml fehérbor

1 evőkanál liszt

150 ml tej

100 ml tejszín

2 db tojás

60 g vaj

fehér bors, só

szerecsendió

citromkarikák

Elkészítés:

A pisztrángokat jól mossuk meg, majd töröljük szárazra és dörzsöljük be a sóval. Rakjuk egy előre kivajazott hőálló tálba vagy tepsibe őket és öntsük rájuk a a bor 2/3 részét. Takarjuk le fedővel vagy alufóliával és kb. 15 perc alatt pároljuk meg őket. Eközben a felhevített 60 g vajon pirítsuk meg a lisztet. Adjuk hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. Ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és tegyük félre kihűlni. Ha kihűlt keverjük bele a kettő tojássárgáját és öntsük fel a tejszínnel, majd kavarjuk össze. Ezután újra melegítsük fel a megmaradt borral, de ne forraljuk. A pisztrángokat tálaljuk ezzel a mártással sült zöldségágyon és citromkarikákkal. gardonyi_pisztrang.jpg

További receptek itt.