Sajtos zabpelyhes ropogós

A hagyományos stanglitól eltérően most egy egészséges zabpelyhes változatot hoztam el Nektek! Amit készíthetünk lisztmentesen is.
Kiváló vendégváró és esti ropogtatni való. Különböző mártogatósokkal ajánlom.


Hozzávalók:

30 dkg zabpehely

1 ek liszt

15 dkg vaj

20 dkg reszelt sajt

1,5 ek tejföl

5 dkg natúr ömlesztett sajt

1 tk sütőpor

2 tk só

1 ek őrölt paprika

 
A tetejére:

1 db tojás

10 dkg reszelt trappista/füstölt sajt


Elkészítés:

A zabpelyhet finomra darálom, majd hozzáadom a sütőport, a sót, a lereszelt sajtot, a puha vajat, a pirospaprikát, a tejfölt és az ömlesztett sajtot.
Az egészet kézzel összedolgozom, majd egy evőkanál lisztet is hozzáadok, ha szükséges.
Lisztérzékenyek ezt helyettesíthetik bármilyen más lisztmentes keverékkel.
(Kölesliszt, szezámliszt, lenmagliszt, zabpehely liszt, kukoricaliszt, tökmagliszt)
45 percet hűtőben pihentetem, majd egy lisztezett deszkán kinyújtom. Óvatosan dolgozzunk a tésztával, mert elég omlós.Tetszés szerinti nagyságú téglalapokra vágom, egy tepsire sorakoztatva megkenem a tetejüket tojással és megszórom sajttal.
Különböző magvakat is szórhatunk a tetejére, egyszerre több félét is készíthetünk.

Előmelegített sütőben 20 percig sütöm 160-170 fokon.


zabpehely_ropogos.jpg