Krémes paszternák leves, almával

A pasztinák vagy paszternák a petrezselyemmel és a sárgarépával rokon, íze és megjelenése hasonlít a petrezselyeméhez, levele pedig a zelleréhez. Főzhetjük levesbe, de ilyenkor vigyázzunk vele, mert édesebb, mint a petrezselyem és elviheti az étel ízét így pontosan nagyon jól illik az almához is. Készíthetünk belőle krémlevest, megsüthetjük zöld fűszerekkel magában vagy más zöldségekkel együtt, burgonyával keverve, főzeléknek vagy pürének egyaránt kiváló. Gyógynövényként is használják. A gyökér főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, gyomorbajok ellen és vesekő, epekő esetén használható.

 

Hozzávalók:

 

1 ek vaj

1 evőkanál napraforgóolaj

1 vöröshagyma

6 db paszternák

2 gerezd fokhagyma

5 db alma

1 l csirkehús alaplé

150 ml tejszín

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben. Kockázzuk 2 cm-s darabokra a megtisztított paszternákot, majd dinszteljük meg a hagymát és adjuk hozzá a felkockázott zöldséget. Pároljuk tovább együtt, puhulásig. Adjuk hozzá a fokhagymát és az almát, és főzzük további két percig, rendszeres keverés közben. Öntsük rá az alaplevet az alapanyagokra, és forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük lentebb, majd lassú tűzön főzzük tovább kb. 25 percig. Ha minden megpuhult, távolítsuk el a tűzről, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk le, krémes állagúvá. Keverjük hozzá a tejszínt hőkiegyenlítéssel és ha szükséges, ízesítsük rá még a levesünkre.

creamy_parsnip_and_apple_35005_16x9.jpg