Svéd húsgolyó barnamártással

Készítsd el te is otthon, saját magad. A svéd húsgolyó önmagában is finom, és különleges. Azonban a barna mártástól lesz tökéletes.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

50 dkg darált marhahús

5 dkg zsemlemorzsa

5 dkg vaj

2 dl habtejszín

1 db tojás

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek mustár

1 tk só

1/2 tk szerecsendió

1 késhegynyi bors

 

A szószhoz:

8 dkg vaj

4 dl húsleves

2,5 dl tejszín

3 ek. liszt

só, ízlés szerint

metélőhagyma

 

Elkészítés:

A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és összedolgozzuk. A masszából nedves kézzel húsgolyókat formázunk. A vajat felolvasztjuk, és felforrósítjuk és belerakjuk a húsgombócokat, és többször átforgatva körbepirítjuk, amíg szép arany barnák nem lesznek. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, és folyamatos kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük. Amikor kész, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk, tálaláskor petrezselyemmel és friss metélőhagymával megszórjuk.

sved_husgolyo.jpg