Falatom

2019.dec.21.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Karácsonyi Kacsaleves, csomboros húsos betéttel

Karácsonykor sokunknál, a halászlé kerül fel először az asztalra, viszont most azon olvasóimnak szeretnék kedvezni, akik nem igazán szívlelik. A kacsaleves önmagában is egy isteni finom húsleves, viszont ezzel a csomboros húsgombóccal, még tartalmasabb és ízletesebb. Minél hosszabb ideig főzzük, annál finomabb.

 

Hozzávalók:

 

Leveshez:

1,5 kg kacsaaprólék

1 karalábé

1 zellergumó

 4 szál répa

3 gyökér

1 kisebb fej vöröshagyma

1 / 4 kelkáposzta

1 burgonya,

1 csokor zeller zöld

1 db tv paprika

1 db paradicsom 

Egész bors, só ízlés szerint

Húsgombóchoz:

5 dkg darált sertéshús

1 kisebb vöröshagyma

4 - 5 gerezd fokhagyma

1 kk szárított csombor

1 tojás

Fehér bors

Petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, és hideg sós vízbe feltesszük főni egy edényben. Ha felforrt, lehabozzuk. A megtisztított répát és a gyökeret kisebb hasábokra, a zellert és a karalábét négybe vágjuk, és a leveshez adjuk a többi zöldséggel együtt. Fűszerezzük és fedő alatt, kis lángon kb. 2, 5 óra alatt megfőzzük. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselymet. Fűszerezzük és alaposan összekeverjük, majd a masszából apró golyókat formázunk. Ha a leves elkészült, pár perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. A levest, kifőtt csigatésztával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

img_0680.JPG

Karácsonyi marcipán felhők

Nagyon egyszerű, gyors, feledhetetlen karácsonyi desszert receptet hoztam Nektek. Mindössze csak 4 össze tevő kell hozzá, és kb. 25 perc az elkészítése, süléssel együtt. A marcipánért szerintem alapból mindenki oda van, így elsőre, bekeverhetsz nyugodtan dupla adagot is, mert biztosan nagy sikert fogsz aratni ezzel a recepttel is. Arról nem is beszélve, hogy liszt és tejmentes is egyben ez a mennyei ropogós finomság.

 

Hozzávalók:

 

200 g marcipán massza

1 tojás fehérje

50 g porcukor

70 g szeletelt mandula

 

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjét tegyük egy keverőedénybe. Adjuk hozzá a porcukrot, félig verjük fel, kézi habverővel. Marcipán masszát daraboljuk kis kockákra, majd ha a habunk félig jó, adjuk hozzá a marcipán masszát is. Keverjük simára, majd nedves kézzel, készítünk belőlük diónyi méretű golyókat, amiket mandula pehelybe forgassunk meg. Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 150 fokon, előmelegített sütőben, süssük 20-25 perc alatt készre, ropogósra.

marzipan-wolkchen-13-683x1024.jpg

Roppanós, balzsamos kelbimbó

Ízletes, alternatív vegetáriánus karácsonyi köret. Sült és rántott halhoz, csirke mellé tálalva különleges ízharmóniában lehet részetek. A kelbimbónak, a rákellenes hatáson kívül figyelemreméltó jótékony hatása van még a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. Tegyünk egészséges ételeket, az ünnepi asztalra is.

 

Hozzávalók:

 

60 dkg kelbimbó

5 szál sárgarépa

5 dkg aszalt áfonya

1 csokor petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

1 ek. frissen kifacsart narancslé

2 ek. világos balzsamecet

2 gerezd fokhagyma

Szárított bazsalikom

Ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés:

A kelbimbót alaposan mossuk meg, a külső leveleket távolítsuk el, vágjunk valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsuk meg, karikázzuk fel. Az áfonyát 10 percre áztassuk vízbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tepsit vékonyan olajozzuk ki. Készítünk öntetet, amelyhez az olívaolajat keverjük el a narancslével, a balzsamecettel, a fűszerekkel és a lepréselt fokhagymával. Helyezzük a zöldségeket a tepsire, egyenletesen locsoljuk meg az öntettel. Tegyük a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.  Díszítsük az aszalt áfonyával és aprított petrezselyemzölddel, majd tálaljuk.

2.jpg

Szalonnába göngyölt sertésszűz, kajszibarack mázzal

Ez a recept, tipikusan az édes és sós világ, egyvelegének a tökéletessége. Ami legfantasztikusabb, hogy a külső szalonna réteg ropogóssá sül, a húsunk pedig omlós és puha marad. Tökéletes fogás az ünnepi asztalra. 

 

Hozzávalók:

 

1 szál sertésszűz

Só, bors ízlés szerint

2 evőkanál barna cukor

6 szelet bacon szalonna

3 evőkanál kajszibarack lekvár

1 evőkanál szemcsés dijon mustár

 

Elkészítés:

Dörzsöljük be a sertés szűzpecsenyét sóval, borssal és a barna cukorral és tekerjük be szalonnába. Hevítsünk egy serpenyőt közepes lángon, majd pirítsuk a szalonnába göngyölt szűz minden oldalát meg alaposan. Ha kész, helyezzük a húsunkat egy tepsibe és tegyük előmelegített 200 C-os sütőbe kb.. 20 percre. Amíg a sertéshús sül, keverjük ki a lekvárt, a mustárral majd kenjük meg a göngyölt húsunkat vele. Süssük kb. 5 percig tovább, majd vegyük ki a sütőből és pihentetés után szeleteljük.

apricotglazedbaconwrappedcajunporktenderloin8000031.jpg

Kandírozott fahéjas mogyoró

Ugyan ezzel az eljárással, bármilyen olajos magvat kandírozhatunk, ízlésünk szerint.  Kiváló házilag készített Karácsonyi ajándék, celofánba, becsomagolva. Hangolódjunk az ünnepekre együtt.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg sótlan földimogyoró

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál tej

2 evőkanál víz

1 csapott kávéskanál fahéj

 

Elkészítés:

A mogyorót egy lábosban kicsit átpirítjuk, félretesszük. A cukrokat a tejjel, a vízzel és a fahéjjal egy másik lábosba mérjük, felforraljuk. Beleöntjük a mogyorót és lassú tűzön, kevergetve addig melegítjük, amíg a folyadék lassan el nem párolog és a fahéjas cukor szépen be nem vonja a mogyorót. Ekkor sütőpapírra öntjük az egészet és kihűtjük.

fahejasmogyoro.JPG

süti beállítások módosítása