Ropogós zöld kenyér - tökmagliszttel

Sokféle kenyértészta receptet kipróbáltam már, de ez nem csak látványban, hanem ízében és állagban is az egyik legjobb lett. Illatos, ropogós és mégis puha. Mindenkinek ajánlom ezt a finom és igazán zöld kenyérreceptet.

Hozzávalók:

2 dl tej

2 dl víz

1 dl olaj

30 dkg finom liszt

20 dkg graham liszt

10 dkg tökmagliszt

1 zacskó instant élesztő

2 kávéskanál só

1 kávéskanál cukor

2 evőkanál lenmag

hántolt tökmag a kenyér tetejére

 tokmaglisztes_kenyer.jpg

Elkészítés:

A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. Míg az élesztő keleget, a liszteket keverjük el egy nagyobb edényben, jöhet hozzá a só, az olaj, a lenmag végül pedig az élesztős tej is. Gyúrjuk össze jól. Kicsit ragacsos tésztát kapunk, de minél tovább dagasztjuk, annál fényesebb, lágyabb lesz.

Lisztezett tálban kelesszük másfél órát. Amikor szép ducira kelt, tegyük egy kivajazott, lisztezett formába, kenjük meg a tetejét vízzel, szórjuk meg tökmaggal. 180 fokra előmelegített – nem légkeveréses – sütőben süssük 60 percig.

További receptek itt.