Bajor sörös sertés sült, édesburgonyával és paszternákkal

Egy igazi férfias, kiadós őszi vacsora. A Bajor sült is önmagában egy mennyei, ízletes étel, de ezekkel a fűszerekkel tovább fokozva, mindenkit levesz a lábáról. Kiválóan bele illik akár a Karácsonyi menüsorba is, és még másnap hidegen reggelire is tökéletes.

 

Hozzávalók:

Húshoz:

1,5 kg bőrös karaj

Őrölt szegfűszeg

0,5 l barna sör

1 közepes méretű hagyma, negyedbe vágva

3 édes burgonya, dörzsölve, kockákra vágva

2 paszternák, dörzsölve, kockákra vágva

3 db fahéjrúd

1 csillagánizs

2 halmozott evőkanál mustármag

Mártáshoz:

1 ek áfonya dzsem

1 evőkanál Dijon mustár

Só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt elő 175 ° C-ra. Mossuk meg húsunkat, majd irdaljuk be a bőrét, a képen láthatóan.  Keverjük össze a szegfűszeget 2 teáskanál sóval és dörzsöljük be a hasított részekbe, attól függően, hogy a hús felületére szükség lehet-e még több sóra. Helyezzük a húst egy mély tepsibe bőrével felfelé és pároljuk a sütőben lefedve fél órát. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a sört a húsra, és rakjuk a tepsibe a negyedre vágott hagymát, kockára vágott édesburgonyát, paszternákot. Szórjuk meg mustármaggal, adjuk hozzá a fahéj rudakat és a csillagánizst is, majd pároljuk tovább, letakarva 30 percen át. Vegyük ki a tepsit a sütőből, ötsük külön egy kis edénybe le, a meglévő sörös, fűszeres pecsenye levünket, amihez adjuk hozzá az 1 evőkanál dzsemünket, illetve a dijoni mustárt, majd ízesítsük sóval és borssal és alaposan forraljuk össze. Ha sűrűbb mártást szeretnénk, forraljuk tovább. Ha a karaj bőre nem elég ropogós tegyük vissza a sütőbe, és pirítsunk rá. Ha kész a mártás, és a hús is, amit pihentetés után szeleteljük. Tálaljuk tányérra a sült zöldséggel, és az ízes mártásunkkal.

porkroast3.jpg